Λαγκάρντ: Τι προβλέπει η επικεφαλής της ΕΚΤ για πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πώς δεν προβλέπει να υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ λόγω του χρέους τους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε τρομερές συνέπειες παγκοσμίως.

«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CBS την Κυριακή (16/4). «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη καταστροφή. Αν συνέβαινε, θα είχε πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο για αυτήν τη χώρα, όπου η εμπιστοσύνη θα αμφισβητηθεί, αλλά σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Καταλαβαίνω την πολιτική, ασχολήθηκα και εγώ με την πολιτική. Αλλά υπάρχει μια στιγμή που το υψηλότερο συμφέρον του έθνους πρέπει να επικρατήσει».

Τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Bloomberg έρχονται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η ανησυχία εντείνεται με την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους.

Πάντως, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επιδιώκουν να συνδέσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου με τις περικοπές στις αμερικανικές δαπάνες.