Goldman Sachs για πλαφόν 180 ευρώ στο φυσικό αέριο: Απειλεί να εντείνει την ενεργειακή κρίση

Στη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν 180 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο και το τι σημαίνει αυτή η απόφαση για την Ευρώπη εστιάζει η Goldman Sachs που επισημαίνει και τους κινδύνους για αύξηση της κατανάλωσης και τη στροφή φορτίων στην Ασία.

Ειδικότερα, η απόφαση της Ευρώπης να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει την προσφορά στην περιοχή και να εντείνει την ενεργειακή κρίση, που ήδη πλήττει ολόκληρη την ήπειρο, αναφέρει η έκθεση της γερμανικής τράπεζας. Τονίζεται ότι τα ευρωπαϊκά έθνη αυτή την εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία για να βάλουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, δίνοντας τέλος σε μήνες πολιτικής διαμάχης για το αν θα παρέμβουν στον ενεργειακό τους τομέα. Ωστόσο, ενώ ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί να αφήσει την περιοχή ευάλωτη σε ανεπαρκείς προμήθειες και ισχυρότερο ανταγωνισμό από την Ασία.

Κίνδυνος για επιδείνωση του ελλείμματος εφοδιασμού

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. συμπεριλαμβανομένης της Samantha Dart, σε έκθεσή τους, αναφέρουν ότι ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό ανώτατο όριο στη ζήτηση κινδυνεύει να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της Ευρώπης ενθαρρύνοντας την κατανάλωση.

Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα ευνοήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση της Κίνας ενισχύεται με τη χαλάρωση των περιορισμών μετά την πολιτική μηδενικής Covid.

Οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για προμήθεια από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Ένα από τα πλεονεκτήματα του ανώτατου ορίου είναι ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα αφανών πολέμων προσφορών και αιχμές τιμών για αποστολές spot μεταξύ των δύο περιοχών. Οι ασιατικές τιμές LNG ακολουθούν στενά τις κινήσεις στην Ευρώπη.

Η έκθεση αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις». Και το ανώτατο όριο δεν επεκτείνεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη μετατόπιση από τα χρηματιστήρια στην λιγότερο διαφανή αγορά.

Πότε θα επιβάλλεται o μηχανισμός

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.