Η Moody’s υποβάθμισε τις Ευρωπαϊκές τράπεζες – «Αρνητικές» οι προοπτικές και των Γερμανικών τραπεζών

Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη την προοπτική των τραπεζών σε «αρνητικές» από «σταθερές» στη Γερμανία, την Ιταλία και τέσσερις άλλες χώρες, καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και ο υψηλός πληθωρισμός αποδυναμώνουν τις οικονομίες της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, η υποβάθμιση επηρεάζει επίσης τους τραπεζικούς κλάδους στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία και η Moody’s ανέφερε ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση περιλαμβάνει εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας και πιθανή κατανομή της ενέργειας.

«Αναμένουμε ότι οι λειτουργικές συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω», δήλωσε η Louise Welin της Moody’s.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υποχωρήσει σχεδόν 25% από τα υψηλά τους πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Moody’s είπε ότι αναμένει χαμηλότερη ποιότητα τραπεζικών δανείων, κερδοφορία και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Η άνοδος των τιμών θα επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα πολλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, πυροδοτώντας το σχηματισμό νέων προβληματικών δανείων», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Moody’s, Louise Welin.

Στη Γερμανία, τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και οι καταναλωτές, ανέφερε η Moody’s. «Η οικονομία της Γερμανίας θα μπει σε ύφεση», ανέφερε.

Όσον αφορά στην Ιταλία, η Moody’s επικαλέστηκε κινδύνους στασιμοπληθωρισμού και προσδοκία ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί το 2023 μετά από ανάπτυξη 2,7% το 2022. «Η αύξηση των τιμών θα μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, δημιουργώντας νέα προβληματικά δάνεια», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης για την Ιταλία.

Στην Πολωνία, ο Moody’s είπε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σχεδόν στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, σε συνδυασμό με μεγάλη άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού, που θα «περιορίσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης».

Ζελένσκι: Ευχαριστίες σε Ερντογάν για τις εξαγωγές σιτηρών

ΝΑΤΟ: Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο επίκεντρο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία

Economist: Η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με την PEGA εγείρει υποψίες – Πως θα επηρεαστούν οι εκλογές

Πηγή: politicus.gr