Moody's: Αρνητικό το outlook για τις αμερικανικές τράπεζες

Στον απόηχο της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank η Moody’s προχώρησε την Τρίτη σε πτωτική αναθεώρηση των προοπτικών (outlook) για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ.

O οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε το outlook των αμερικανικών τραπεζών σε «αρνητικό» από «σταθερό» που ήταν μέχρι σήμερα.

Οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν πως ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ κινείται σε ένα «ταχεία επιδεινωμένο περιβάλλον».

«Αλλάζουμε το outlook για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ από σταθερό σε αρνητικό ώστε να αποτυπώνει τη ραγδαία επιδείνωση στο λειτουργικό περιβάλλον μετά από τη φυγή καταθέσεων από τις SVB, Silvergate Bank και Signature Bank (SNY) και τις καταρρεύσεις των SVB και SNY» αναφέρεται στο σχετικό report.

Σε σχόλιο για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της, η Moody’s εκτιμά πως η αύξηση των επιτοκίων της Fed θα συνεχιστεί και πως «αυτό μπορεί να εμβαθύνει τις προκλήσεις για ορισμένες αμερικανικές τράπεζες».

Σημειώνεται πως ο οίκος τη Δευτέρα υποβάθμισε το αξιόχρεο της Signature Bank, λέγοντας πως μπορεί να σταματήσει την κάλυψη για την τράπεζα.

Παράλληλα, έθεσε υπό εξέταση για ενδεχόμενη υποβάθμιση τις εξής τράπεζες: First Republic, INTRUST Financial, UMB, Zions Bancorp, Western Alliance και Comerica.