Άλμα της τιμής του πετρελαίου ενόψει νέων κυρώσεων στη Ρωσία - Βενζίνη 2,5 ευρώ στην Ελλάδα «βλέπουν» παράγοντες της αγοράς

Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου έβαλαν οι δηλώσεις περί επικείμενης απαγόρευσης εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι είναι υπό συζήτηση με την Ε.Ε. η πιθανότητα να διευρυνθούν οι οικονομικές κυρώσεις των δυτικών χωρών σε βάρος της Ρωσίας και να περιλάβουν και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας άλμα της τάξης του 20% και έφτασε τα 139,13 δολάρια ανά βαρέλι, τιμή που είναι η υψηλότερη από το 2008, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε χαμηλότερα. 

Η τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα αυτά είναι περίπου 50% υψηλότερη από ότι πριν την εισβολή. Στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα φτάσει «άνετα» τα 2,5 ευρώ. 

Παρά τις πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ενεργειακός τομέας έχει εξαιρεθεί στην ουσία καθώς τα μέτρα δεν αφορούν ούτε τους αγωγούς φυσικού αερίου που λειτουργούν στην Ευρώπη, ούτε τις εισαγωγές πετρελαίου, ούτε τις τράπεζες μέσω των οποίων εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές στον τομέα αυτό, όπως κατ’ εξοχήν η Gazprom Bank. 

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nordstream2, αλλά ο αγωγός αυτός δεν είχε τεθεί σε λειτουργία παρότι η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί. 

Ο ενεργειακός τομέας είχε μείνει εκτός κυρώσεων προφανώς διότι η Ε.Ε. δεν ήθελε να διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία, καθώς η τελευταία καλύπτει το 25% των ευρωπαϊκών αναγκών σε πετρέλαιο και το 40% σε φυσικό αέριο. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, όμως, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ε.Ε. προσανατολίζεται σε μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο και την υποκατάστασή του με υγροποιημένο φυσικό αέριο, από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως το Κατάρ και η Αλγερία. 

Αλλά και στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέχρι τώρα δεν είχε υιοθετήσει τις προτάσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς δεν ήθελε να αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αυξάνοντας το κόστος και για τον Αμερικανό καταναλωτή.

Όμως χθες ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι το θέμα του εμπάργκο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ε.Ε. καθώς και ότι κάτι τέτοιο θα συζητηθεί σε συνάρτηση με μέτρα που θα επιτρέψουν να διασφαλιστεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι η διάθεση στην αγορά μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου που διατηρούν οι ΗΠΑ, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργούσε και η επανένταξη του Ιράν στην διεθνή αγορά πετρελαίου, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα και αποσυρθούν οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. 

Πηγή: politicus.gr