Πετρέλαιο: Ποιες χώρες είναι ευάλωτες στο ράλι των τιμών

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+ οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε ένα ξέφρενο ράλι τιμών, ενώ πλέον οι αναλυτές ερευνούν περισσότερο τις χώρες που φαίνεται πως θα βιώσουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ένα οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το CNBC, αυτές οι χώρες είναι οι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. «Είναι ένας δασμός για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο», δήλωσε ο Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Raymond James.

«Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από το πετρέλαιο στα 100 δολάρια, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα», σημείωσε ο ίδιος σύμφωνα με το CNBC. Φυσικά και στην Ελλάδα παρατηρείται ήδη αύξηση των τιμών στα πρατήρια βενζίνης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Eurasia Group, Henning Gloystein, σημείωσε ότι «οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και το άλμα της τιμής του αργού είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά τους συστήματα».

Η θέση της Ινδίας

Ξεκινώντας με την Ινδία, αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω εισβολής της στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι εισαγωγές αργού της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Αν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το ρωσικό αργό σε έκπτωση θα αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη της Ινδίας», δήλωσε ο Gloystein.

Μεγάλη η εξάρτηση της Ιαπωνίας από τις εισαγωγές πετρελαίου

Για την Ιαπωνία, το πετρέλαιο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.

«Καθώς δεν διαθέτει αξιόλογη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, με το 80% έως 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Στην ίδια κατάσταση και η Νότια Κορέα

Παρομοίως για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί το κύριο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata. «Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επισήμανε ο Molchanov.