Το πετρέλαιο τραβά την ανηφόρα: πάνω από 97 δολάρια το Brent

Συνεχής είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά τη απόφαση των ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους να ανακοινώσουν περικοπές 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Έτσι, σήμερα, το πετρέλαιο τύπου Brent αναρριχήθηκε πάνω από τα 97 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο περίπου 2,7%. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έφτασε κοντά στα 92 δολάρια, με άνοδο σχεδόν 3,4%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής τους από το 2020 και τις πρώτες καραντίνες της πανδημίας, αν και η επίπτωση στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που δείχνει. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα αυτή -που ισοδυναμεί με το 2% της παγκόσμιας ζήτησης- θα αφαιρεθεί από τα επίπεδα παραγωγής που ισχύουν βάσει της προηγούμενης απόφασης του καρτέλ και όχι από αυτά που πραγματικά παράγουν αυτήν την εποχή οι χώρες-μέλη. Η η αγορά προεξοφλεί πως η πραγματική μείωση δεν θα ξεπεράσει τα 900.000 βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το πετρέλαιο Brent θα κινηθεί στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, το 2023.

→ Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΟΠΕΚ+, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον αξιολογεί τις εναλλακτικές λύσεις που έχει. Ο λόγος είναι ότι η αναμενόμενη ώθηση της τιμής της βενζίνης έρχεται λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ,  όπου διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου.

Πηγή: politicus.gr