Πρόεδρος Πρατηριούχων: Κανένας δεν έχει λεφτά για πετρέλαιο θέρμανσης, οι δεξαμενές είναι άδειες

Η πλατφόρμα για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα ανοίξει δύο εβδομάδες μετά και οι καταβολές μετά την διασταύρωση στοιχείων πάνε για τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναγκάζονται να παραγγέλνουν πολύ μικρές ποσότητες μέχρι την καρδιά του χειμώνα, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.

Το προηγούμενο διάστημα ήδη η εκτίμηση για την τιμή εκκίνησης στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είναι, συνυπολογίζοντας την επιδότηση, στα 1,5-1,55 ευρώ ανά λίτρο και όπως είπε ο κ. Ασμάτογλου, μιλώντας στον Ant1, «μπορεί κάποιοι να το χαρακτήριζαν υπερβολικό, αλλά θα είναι πραγματικό, θα το δείτε ότι μαζί με την επιδότηση θα κινηθεί μεταξύ 1,5-1,55 ευρώ -και μιλάμε για τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη». «Αν δεν έχουμε άλλες αυξήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας (σ.τ.σ. στις διεθνείς αγορές) το βλέπω το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,53 ευρώ ανά λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα», υπογράμμισε και πάλι.

Ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε ότι η επιδότηση υπολείπεται ελαφρά του ΕΦΚ και δεν μπορεί να «σκεπάσει» την τεράστια ανατίμηση των τιμών διεθνώς και υποστήριξε ότι ήδη «το κέρδος των πρατηρίων -και λόγω πλαφόν- έχει συμπιεστεί», ενώ δεν πήρε σαφή θέση για το κέρδος των εταιρειών εμπορίας και των διυλιστηρίων. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ενώ η πλατφόρμα για την επιδότηση θα ανοίξει τον Νοέμβριο και οι καταβολές μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις αναμένονται τον Δεκέμβριο. Όταν ρωτήθηκε «ποιος μπορεί να έχει λεφτά για να πάρει 1 τόνο πετρέλαιο θέρμανσης» με την τρέχουσα τιμή των 1,5-1,55 ευρώ, ο κ. Ασμάτογλου απάντησε μονολεκτικά: «κανένας», ενώ σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις «δεν θα προκαταβληθούν».

Σημειώνεται μάλιστα ότι η επιδότηση έχει και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια:

-16.000 ευρώ για άγαμο
-24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο
-το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ
-όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

«Οι δεξαμενές είναι άδειες, οι παραγγελίες είναι πολλές, αλλά με 300-400 λίτρα παραγγελίες», εξήγησε ο Γ. Ασμάτογλου.