Τιμές πετρελαίου: Πώς τις διαμορφώνει η Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Η Σαουδική Αραβία διατήρησε στα ίδια επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου για την κύρια αγορά της στην Ασία και μείωσε τις τιμές για την αγορά της Ευρώπης, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα προχωρήσει σε σημαντική μειώση της παραγωγής.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με στόχο να ανακοπεί η διολίσθηση των τιμών του αργού είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι η  Σαουδική Αραβία θα προχωρούσε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου που προορίζεται για την Ευρώπη, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους καταναλωτές.

Ωστόσο, η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco διατήρησε αμετάβλητη την τιμή για το πετρέλαιό της, τύπου Arab Light, για τις αποστολές Νοεμβρίου στην Ασία, στα 5,85 δολάρια το βαρέλι (και πάνω από το περιφερειακό σημείο αναφοράς). Τα διυλιστήρια και οι traders προέβλεψαν αύξηση 40 σεντς, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Μια απότομη αύξηση θα είχε στενέψει περαιτέρω την αγορά πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί από τον Ιούνιο. Πλέον βρίσκονται περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι, αν και εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 20% φέτος.

Η Aramco αύξησε κάποιους τύτους πετρελαίου της για την Ασία κατά 25 σεντς το βαρέλι και μείωσε το extra light κατά 10 σεντς. Όλοι οι τύποι για αγοραστές στη βορειοδυτική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου μειώθηκαν. Το πετρέλαιο για τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 20 σεντς.

Η Σαουδική Αραβία πουλάει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ασία, η τιμολόγηση των οποίων αναθεωρείται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.