Αναδρομικά και εκκρεμείς συντάξεις: Τι εξετάζεται, όλες οι λεπτομέρειες

Σε δύο «καυτά» μέτωπα καλείται να δώσει σημαντικές μάχες μέσα στο επόμενο δίμηνο το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε μια δύσκολη στιγμή για το ταμείο ασφάλισης, κυρίως λόγω της οικονομικής αιμορραγίας που έχει προκληθεί στον κρατικό κορβανά με την υγειονομική κρίση, το υπουργείο καλείται να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς δύο ακανθώδη θέματα που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το πρώτο κρίσιμο στοίχημα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το ταμείο μπορεί να είναι μείον, ωστόσο το υπουργείο θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσει τους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα.

 

Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά

Από μέρα σε μέρα οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης θα πρέπει να πάρουν τα αναδρομικά τους λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις ενώ πρώτοι θα δουν το χρώμα του χρήματος οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή εκείνοι από αποσύρθηκαν από την ενεργό επαγγελματική δράση μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου στις 13 Μαΐου 2016. Πρόκειται για περίπου 50.000 δικαιούχους που αναμένουν αναδρομικά και μεσοσταθμική αύξηση στην μηνιαία σύνταξη ύψους 50 ευρώ.