Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα

Με το ενδιαφέρον για την είσπραξη του κοινωνικού μερίσματος να είναι έντονο, όπως φανερώνει και ο αριθμός των 225 χιλιάδων αιτήσεων που υποβλήθηκαν, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξέδωσε αναλυτικό οδηγό.

Με το ενδιαφέρον για την είσπραξη του κοινωνικού μερίσματος να είναι έντονο, όπως φανερώνει και ο αριθμός των 225 χιλιάδων αιτήσεων που υποβλήθηκαν, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξέδωσε αναλυτικό οδηγό.

Στον οδηγό παρουσιάζεται βήμα προς βήμα η διαδικασία για την αίτηση του κοινωνικού επιδόματος.

Δείτε εδώ ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό επίδομα και τα ποσά ανάλογα με το εισόδημα

Συγκεκριμένα:

1. Εισαγωγή

Η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση Κοινωνικού Μερίσματος (ν.4254/2014) απευθύνεται στα φυσικά πρόσωπα όπου με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά καθορίσθηκαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (αρ. πρωτ. 1063601 ΕΞ 2014), είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Μέσω της εφαρμογής αυτής, κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι δυνάμει δικαιούχος, υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του περιβάλλοντος TAXISnet. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30.6.2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.

2. Χρήση Εφαρμογής

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει την Υπηρεσία «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εισάγει:

Α. Τα προσωπικά του στοιχεία.

Συγκεκριμένα πρέπει να δηλώσει:

* την οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή Έγγαμος),

* τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)

* το έτος γέννησής του,

* τον αριθμό παροχής της οικίας του ή, σε περίπτωση μη ύπαρξής τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνσή του,

* εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, συμπληρώνοντας τη σχετική ένδειξη

* στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο & διεύθυνση e-mail),

* τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που κριθεί ως δικαιούχος.

* υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης.

Β. Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί.

Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει τη σχέση του, δηλαδή το εάν είναι:

* σύζυγος

* προστατευόμενο τέκνο

* ανήλικος φιλοξενούμενος

* ενήλικας φιλοξενούμενος

* υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανηλίκους διαθέτουν Α.Φ.Μ.,

* υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του μέλους, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει Α.Φ.Μ.,

* υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α.,

* το έτος γέννησής του,

* την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Ο αιτών, αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας «εισαγωγή μέλους». Στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους και ολοκληρώνει την καταχώρηση πατώντας «καταχώρηση μέλους». Σε περίπτωση ύπαρξης λαθών ή παραλείψεων στα ζητούμενα στοιχεία, εμφανίζονται κατάλληλα διαγνωστικά μηνύματα, όπως:

* δεν είναι ορθός ο Α.Μ.Κ.Α.,

* δεν έχει συμπληρωθεί ο Α.Φ.Μ., ενώ πρόκειται για ενήλικα,

* δεν έχει συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο σε μέλος που δεν έχει Α.Φ.Μ.

* δεν έχει συμπληρωθεί ο ΙΒΑΝ κ.α.

Σε περίπτωση λανθασμένης εισαγωγής στοιχείων σε μέλος, αυτό μπορεί να διορκωθεί ή να διαγραφεί και καταχωρηθεί εκ νέου.

Η αίτηση μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά και όταν συμπληρωθούν και ελεγχθούν όλα τα στοιχεία, ο αιτών την οριστικοποιεί.

Μετά την οριστικοποίηση, ο αιτών μπορεί να εκτυπώσει την αίτησή του – υπεύθυνη δήλωση.

3. Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Επιπλέον, αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες (δεξαμενές κολύμβησης) απορρίπτονται.