ΕΚΤ: Ανατροπή στις προβλέψεις για τα επιτόκια - Πότε θα αρχίσει η μείωση

Σε θεαματική αλλαγή στις προβλέψεις των οικονομολόγων σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει οδηγήσει η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν είναι ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί από 2% σήμερα στο 3,25% τον Μάιο ή Ιούνιο, αλλά στη συνέχεια θα μειωθεί στο 3% τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι τρεις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα η κάθε μία, θα γίνουν στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Μαΐου ή του Ιουνίου.

Η ΕΚΤ δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις

Ωστόσο, τις προβλέψεις αυτές, οι οποίες βασίζονται σε μία προοπτική ταχείας μείωσης του πληθωρισμού, δεν συμμερίζονται οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι περισσότεροι από τους οποίους εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στο υψηλότερο επίπεδο που θα φθάσουν, ενώ κανένας δεν έχει ζητήσει τη μείωσή τους.

Υψηλότερα βλέπουν τα επιτόκια οι επενδυτές

Οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς να προβλέπουν ότι θα κορυφωθούν στο 3,5% ή υψηλότερα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και άλλα στελέχη της έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, έχοντας θέσει στο στόχαστρό τους τη μείωση του λεγόμενου πυρήνα του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο οποίος αυξήθηκε τον Δεκέμβριο παρά την επιβράδυνση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού

Ο πυρήνας του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 5,2% από 5% τον Νοέμβριο, η αύξησή του ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στο 6,9% από 6,6%, αν εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και όχι συνολικά των τροφίμων (νωπών και μεταποιημένων).

«Ενόσω ο πυρήνας του πληθωρισμού συνεχίζει να αυξάνεται, η αλλαγή του γενικού δείκτη του πληθωρισμού δεν θα μεταβάλει την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% στο α’ τρίμηνο για να υποχωρήσει στο 3,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Για τον γενικό δείκτη του πληθωρισμού προβλέπουν ότι θα μειωθεί από το 8,5% στο 3,7%, αντίστοιχα.