Ανεφάρμοστα για επιχειρηματίες και πελάτες τα μέτρα για εστίαση και ψυχαγωγία

Το άνοιγμα των κλειστών χωρών εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελεί ένα μεγάλο γρίφο για την εφαρμογή στην πράξη με τους επιχειρηματίες να αντιδρούν για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η τήρηση των προϋποθέσεων και των μέτρων από τους πελάτες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, θα υπάρχουν δύο κατηγορίες χώρων: οι αμιγείς, που θα δέχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και οι μεικτοί, που θα δέχονται όσους έχουν κάνει νωρίτερα rapid ή μοριακό τεστ.

Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν σε ειδική πλατφόρμα σε ποια κατηγορία θα ανήκουν και θα φέρουν ειδική σήμανση στις εισόδους τους. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα και η πιστοποίηση του εμβολιασμού ή του τεστ θα γίνεται με τον αριθμό ταυτότητας ή τον ΑΜΚΑ.

 

Έτσι από 1ης Ιουλίου και από 15 Ιουλίου, αντίστοιχα, ανοίγουν οι κινηματογράφοι και λοιποί κλειστοί χώροι (π.χ. εστιατόρια, μπαρ) με διαχωρισμό σε αμιγείς χώρους και μεικτούς. Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα φτάνει το 85%, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και κινηματογράφους και δήλωση self test των γονέων για ανηλίκους. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων η πληρότητα θα φτάνει στο 50%.

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων, εκτός των γηπέδων, επαναλειτουργούν από την 1η Ιουλίου με πληρότητα 85% για τους αμιγείς. Για τους μεικτούς χώρους θα ισχύσει 75% πληρότητα για λιγότερους των 1.000 καθημένων, 70% πληρότητα για λιγότερους των 5.000 καθημένων και 65% πληρότητα για λιγότερους των 15.000 καθημένων με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης επαναλειτουργούν από την 1η Ιουλίου με 60% πληρότητα και οι κλειστοί χώροι (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.τ.λ.) από τη 15η Ιουλίου εφόσον πρόκειται για αμιγείς χώρους. Στους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι στο 25% και θα απαιτείται αρνητικό rapid test για μη εμβολιασμένους.

Τέλος, από τις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν και τα κλειστά και τα ανοιχτά γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες πολίτες με πληρότητα 85%, υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους ανηλίκους δήλωση self test από τους γονείς.