Σύσκεψη στο Μαξίμου για να προλάβουν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Επάρκεια σε αλεύρι για δύο μήνες

Τα συνεπακόλουθα στην αγορά (επισιτιστικός εφοδιασμός και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα), λόγω του πόλεμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης θα εξεταστούν σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό σήμερα στις 13:00 .

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν , εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.΄Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλα σούπερ μάρκετ πωλούν με πλαφόν ηλιέλαιο (διάθεση έως 5 λίτρα) και αλεύρι , ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε πολλά παράγωγα τους στα ράφια των καταστημάτων.

Αλεύρι για 2 μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των αλευροβιομηχανιών έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση την εικόνα ότι τα αποθέματα της χώρας επαρκούν για ένα δίμηνο, την ώρα που το 70% των αναγκών της χώρας μας σε μαλακό σιτάρι εισάγεται, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αυτού, εισάγεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ένα μεγάλο στοίχημα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης λοιπόν είναι να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να καλλιεργήσουν και πάλι σιτηρά στην ελληνική γη.

Όσον αφορά στο ηλιέλαιο σύμφωνα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από την Ουκρανία εισάγουμε περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιελαίου. Η Επιτροπή Επισιτιστικής Κρίσης του υπουργείου εργάζεται ήδη για αναπλήρωση από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες, σε τιμές, φυσικά, πολύ πιο ακριβές από αυτές που εισάγουμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δρομολογεί κίνητρα για καλλιέργεια ηλίανθου, ώστε να αυξηθεί η ετήσια εγχώρια παραγωγή, ενώ οι αγορές που έχουν απευθυνθεί οι εισαγωγείς είναι της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Στη χώρα μας ωστόσο υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες ηλίανθου, απλώς μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος κατευθυνόταν στην βιομάζα, αλλά , όπως εκτιμάται πλέον οι ανάγκες της αγοράς θα ανατρέψουν τη χρήση του. Μάλιστα, με ευρωπαϊκή απόφαση οι αγρότες μπορούν να σπείρουν και σε εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση χωρίς να χάσουν τις επιδοτήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».

H σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά θα επικεντρωθεί επίσης σε δυο ακόμη ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει τριπλασιαστεί και βάζει φρένο στους αγρότες που βλέπουν το κόστος της παραγωγής να εκτοξεύεται και θα πρέπει βεβαίως να υπολογίζει κανείς και το επιπρόσθετο ζήτημα του πετρελαίου και του ρεύματος,που χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειες τους.

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος δεν καλύπτει την δυσαρέσκεια για την ακρίβεια – Οι Έλληνες κρίνουν με βάση την καθημερινότητα

Τι κρύβει η «αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ουκρανίας» για την οποία συζήτησε ο Ζελένσκι με το Μητσοτάκη;

COVID 19: Κι όμως, τελικά γίναμε Ιταλία!

 

Πηγή: politicus.gr