Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Από την Πέμπτη 7 Μαρτίου το απόγευμα σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις Α21 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού. Υπολογίζεται ότι το επίδομα αφορά περισσότερους από 900.000 δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι το επίδοµα θα καταβληθεί µε τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και το 2018 και στο ίδιο ύψος ποσού.

Η πρώτη φετινή διµηνιαία δόση, για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει νέα αίτηση για το 2019 µέχρι και τις 26 Μαρτίου.

Η καταβολή θα γίνει με βάση το εισόδηµα του 2017 (που δηλώθηκε µε την περσινή φορολογική δήλωση) και των παιδιών που θα δηλωθούν φέτος στο νέο Α21.

Μετά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης (εισόδηµα 2018) το επίδοµα επανυπολογίζεται αυτόµατα και θα γίνει συμψηφισμός στο τελικό ποσό.

Το ποσό του επιδόματος παιδιού κυµαίνεται από 28 έως 70 ευρώ τον µήνα για το πρώτο παιδί, ανάλογα µε το εισόδημα και τα τεκμήρια.

Η πλατφόρµα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιµη µέσω των ιστοσελίδων του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της Η∆ΙΚΑ (www.idika.gr). Η είσοδος θα γίνεται µε χρήση των κωδικών Taxisnet.

Υποβολή αιτήσεων

Αιτήσεις Α21 θα υποβάλλονται διαρκώς όπως και πέρυσι µέχρι 15 Ιανουαρίου 2020. Αυτό σηµαίνει πως µετά την εκκαθάριση της πρώτης δόσης, η πλατφόρµα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διµηνιαίες και τα δικαιούµενα ποσά θα καταβάλλονται αναδροµικά για το 2019, όποτε και αν υποβάλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους. Για να χορηγηθεί το επίδοµα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Πέρυσι το επίδοµα έλαβαν 925.000 οικογένειες. Περισσότερες από τις µισές είχαν µέσο ετήσιο εισόδηµα πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ το 94% είχε αυξήσεις έως 110%.