Ανύπαρκτο για τον πληθωρισμό το καλάθι του νοικοκυριού, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η ακρίβεια καλά κρατεί» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με  το επίπεδο του πληθωρισμού τον Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τρέχει στη χώρα μας το μήνα Νοέμβριο με 9%, χωρίς ουσιαστική αποκλιμάκωση από τον Οκτώβριο, αφού η μηνιαία μεταβολή είναι μόλις -0,1%, παρά την πολυδιαφημισμένη κυβερνητική πολιτική για το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε τον Νοέμβριο στο 9%, καταγράφοντας επιβράδυνση από το 9,5% του Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 10%, σημειώνοντας μείωση 0,6% μονάδων από την τιμή του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κυριότερος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο , αν και παραμένει υψηλός, ήταν η επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας. Αναλυτικότερα, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 34,9% το Νοέμβριο από 41,5% τον Οκτώβριο, παραμένοντας στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην ομάδα των τροφίμων, των ποτών, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν, σε σχέση με τον Οκτώβριο, από 13,1% σε 13,6%. Σταθερή στο 6,1% ήταν η αύξηση των τιμών στα μη βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οριακή επιβράδυνση κατέγραψαν οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών στο 4,2% από 4,3% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεβαίνοντας το Νοέμβριο στο 6,6%, από 6,4% τον Οκτώβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 6,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1%, παραμένοντας σταθερά υψηλός, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με την τιμή 12% του Σεπτεμβρίου.

Οι ειδήσεις σήμερα

Γεωργιάδης: «Το Καλάθι του Νοικοκυριού» μείωσε τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – Αιχμές ΙΝΚΑ

Στην αντεπίθεση ο Γιώργος Κύρτσος – Με βολές κατά Μητσοτακη ζητά να ερευνηθεί η παρακολούθησή του

Βόμβα Χαρίτση για Σκρέκα – 17,6 εκατ. ευρώ σε έναν σύμβουλο θα πληρώσει το ΥΠΕΝ

Πηγή: politicus.gr