ΣΥΡΙΖΑ - Καλάθι Νοικοκυριού: Κατέθεσε τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης, προβλέπει τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Η τροπολογία προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από την 1/1/2023 έως και τις 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κρίνεται αναγκαία, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 εκτιμάται στα επίπεδα του 10%. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και ότι οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν περίπου στο 20% και σε κάποια παραπάνω.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν επίσης ότι με την προτεινόμενη τροπολογία θα τονωθεί η αγορά και θα ενισχυθούν τα εισοδήματα των  καταναλωτών, μέσω της μείωσης των τελικών τιμών. Η τροπολογία προβλέπει και τη μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο) στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ έως τις 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης. Για το μέτρο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνουν ότι θα  επιφέρει την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας, αλλά και αύξηση της κατανάλωσης.