Βρετανία: Όχι σε άτακτο Brexit ψήφισε το κοινοβούλιο

Με οριακή πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων τροπολογία που προβλέπει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει ένα άτακτο Brexit κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Συγκεκριμένα, υπέρ του αποκλεισμού ενός Brexit χωρίς συμφωνία ψήφισαν 312 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 308 βουλευτές.

Η κυβέρνηση Μέι κατέθεσε τροπολογία που απέρριπτε Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της τροποποίησης της τροπολογίας ώστε να απορρίπτεται το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση τάχθηκε σε ψηφοφορία κατά της δικής της -τροποποιημένης- τροπολογίας και έχασε.

Κόντρα στην κυβερνητική γραμμή τάχθηκαν συνολικά 17 βουλευτές της Μέι, ενώ απείχαν τέσσερις υπουργοί, ο David Mundell που έχει το χαρτοφυλάκιο της Σκωτίας, η υπουργός εργασίας Amber Rudd, ο υπουργός δικαιοσύνης David Gauke και o υπουργός οικονομίας Greg Clark.

Πλέον, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η Τερέζα Μέι θα επαναφέρει τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα για τρίτη φορά, αποκτώντας χαρακτήρα τελεσιγράφου. Εάν περάσει, θα αναζητήσει μια μικρή παράταση του άρθρου 50 για να κυρωθούν οι σχετικοί νόμοι. Εάν δεν περάσει, η Βρετανία θα αναζητήσει μια μεγάλη παράταση και θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο σε κάθε περίπτωση για το αν θα αναζητήσει παράταση του άρθρου 50.

Υπήρξε ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε αμέσως μετά η Τερέζα Μέι. Η νομική δέσμευση, όμως, παραμένει ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία εκτός αν γίνει κάτι άλλο. Είτε περάσει η συμφωνία που έχουμε καταθέσει, είτε ανατρέποντας το Brexit χτυπώντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη του κοινού στο υφιστάμενο κοινοβούλιο, υπογράμμισε. Η Ε.Ε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία, συμπλήρωσε και τόνισε ότι αύριο θα ζητήσει να υπερψηφιστεί παράταση του Brexit.

Τάχθηκε υπέρ μικρής παράτασης καθώς διαφορετικά θα πρέπει η Βρετανία να συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του, ο Τζ. Κόρμπιν δήλωσε ότι το κοινοβούλιο απέρριψε τόσο το σχέδιο Μέι όσο και τη «μη συμφωνία». Η απλή παράταση δεν είναι λύση. Πρέπει να πάρει το θέμα στα χέρια του το κοινοβούλιο, τόνισε και ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για επαφές με όλες τις πλευρές.