Brexit: Όλα ανοιχτά μετά την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας από το κοινοβούλιο

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Τερέζα Μέι έπειτα και από την τρίτη αποτυχία της να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης στο protothema.gr.

Στις 29 Μαρτίου του 2017 ο σερ Τιμ Μπάροου, ο πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το επίσημο αίτημα αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας προέβλεπε ότι τα μεσάνυχτα της 29 Μαρτίου 2019 (απόψε) η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε 27 κράτη – μέλη και φλέγοντα ζητήματα για το μέλλον της Ένωσης, όπως οι εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, η κλιματική αλλαγή και οι προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης θα βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας.Δύο χρόνια μετά, ακριβώς την ημέρα που προβλεπόταν αποχώρησης της Βρετανίας, η βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης. Μια συμφωνία που είχε υπογράψει η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τί πρόκειται να κάνει το Λονδίνο, την ώρα που στις Βρυξέλλες και σε αρκετές άλλες πρωτεύουσες η υπομονή δεν στερεύει απλώς, αλλά έχει εξαντληθεί. Δύο ολόκληρα χρόνια το Λονδίνο δεν κατάφερε να κατανοήσει και φαίνεται να αδυνατεί ακόμα, ότι η ΕΕ μίλησε με μια φωνή απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ. Ένα επιχείρημα που «λύτρωσε» πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες που δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε διμερείς επαφές με το Λονδίνο.

Η νομικίστικη προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, οι πολιτικοί και η μεγαλύτερη μερίδα των μέσων ενημέρωσης της οποίας πίστευαν ότι το Λονδίνο μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά κάθε διαπραγμάτευση ζητώντας την πλέον βολική πολιτική λύση, προκάλεσε σοκ στην άλλη πλευρά της Μάχγης.

Η ΕΕ έθεσε ως όρο το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ως κράτος- μέλος της Ένωσης Η Τερέζα Μέι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Σε περίπτωση που έκανε πίσω από τις κόκκινες γραμμές της θα έχανε την υποστήριξη των «σκληρών» του κόμματος της που επιθυμούν ένα ταχύ Βrexit, αλλά και των βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας που την στηρίζει ως πρωθυπουργό της χώρας.

Η μικρή επέκταση της εξόδου της χώρας από την Ένωση που αποφάσισαν 27 κράτη – μέλη χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, δεν φάνηκε να αλλάζει τα πράγματα στο Λονδίνο. Ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάγιερ, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο μπορεί να επιλέξει όποια εναλλακτική επιθυμεί, αλλά μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα της 12 Απριλίου.