Capital Economics: «Φρένο» στην ανάπτυξη το 2023 - Η ελληνική οικονομία θα υποφέρει λόγω ύφεσης

 

Η ελληνική οικονομία θα φρενάρει το 2023, ύστερα από ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 6,5% το 2022, καθώς προβλέπεται να σημειώσει, σύμφωνα με την Capital Economics, μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος, αφού τόσο η εξωτερική όσο και η εγχώρια ζήτηση θα συρρικνωθούν. Ωστόσο, η ύφεση/συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, θα είναι ρηχή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη η οποία σε μέσα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί στο -1,8% τον επόμενο χρόνο.

Η πρόβλεψη της αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη της ευρωζώνης συνολικά. Συγκεκριμένα προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το 2023, ενώ για το 2024 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% από 6,5% φέτος.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,04% από 5,03% χθες έναντι 2,39% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,67% από 2,68% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 0,9801 δολάρια από το επίπεδο των 0,9789 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9811 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τον Τουρισμό, κινήθηκαν στα προπανδημικά επίπεδα, αλλά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν υποχώρηση το επόμενο έτος εξαιτίας της ύφεσης η οποία θα πλήξει την Ευρώπη.
Επισημαίνεται πως σε ανάλογη, από μακροοικονομικής άποψης, περίοδο, το διάστημα 2007 – 2010 οι αφίξεις τουριστών κατέρρευσαν κατά 17%.

Παράλληλα, οι εξαγωγές, που υπεραπέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να επιβραδυνθούν, λόγω πτώσης στην εξωτερική ζήτηση.

Μείωση ζήτησης θα υπάρξει και στο εσωτερικό της χώρας λόγω της έκρηξης στις τιμές.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός τρέχει με +12%.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, η ελληνική οικονομία το 2023 θα υποφέρει λόγω ύφεσης, κάτι το οποίο συνάδει με την πτώση στον δείκτη μεταποίησης PMI.