Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πρέπει να «δείξουμε τα δόντια μας» στον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να καταπολεμήσει ενεργά τον πληθωρισμό έως ότου οι άνθρωποι αισθανθούν την σταθερότητα των τιμών στην καθημερινή τους ζωή, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης φαίνεται να μειώνεται από τον κίνδυνο μήπως κάνουμε πολύ λίγα», ανέφερε ο Χόλτσμαν σε συνέδριο στη Βουδαπέστη, ενώ συμπλήρωσε: «Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να δείχνει τα “δόντια” της μέχρι να δούμε μια αξιόπιστη σύγκλιση με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σχόλια του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας έρχονται αφότου η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκε να επαναλάβει αυτή την κίνηση τον επόμενο μήνα, διατηρώντας σκληρή στάση ενάντια στην πιο απότομη άνοδο των τιμών από την είσοδο του ευρώ.

Ο Χόλτσμαν είπε ότι τα έγκαιρα «βήματα» της ΕΚΤ συνέβαλαν στη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ώστε να βρίσκεται κοντά στον στόχο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της πολύ γρήγορης αύξησης των τιμών στην καθημερινή τους ζωή.

Η αδύναμη δράση της νομισματικής πολιτικής κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει αυτές τις προσδοκίες και θα καταστήσει πιο χρονοβόρες και δαπανηρές τυχόν μεταγενέστερες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τις τιμές, ανέφερε. «Τελικά, οι απώλειες που υφιστάμεθα εμείς ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης λόγω της συνεχούς απώλειας του στόχου μας για τον πληθωρισμό έρχονται σε κίνδυνο», τόνισε ο Χόλτσμαν.