Χρηματιστήριο: Sell-off με βουτιά 2,49% - Κατρακύλα 5,5% στις τράπεζες - «Λουκέτο» στην SVB από τις αρχές των ΗΠΑ

Σε διεθνές τραπεζικό sell off συμπαρασύρθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2,49% στις 1.056 μονάδες. Βυθίστηκαν 5,5% οι τράπεζες. Αρνητικά πρόσημα σε όλα τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

H συνολική πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις είναι 6,89%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.056,26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,49%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.053,23 μονάδες (-2,77%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 5,24%, μετά από έντεκα εβδομάδες ανόδου και συνολικά κέρδη 22,13%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 13,60%.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank έχασε -6,18% και ακολούθησαν Εθνική -5,94%, Eurobank -5,32% και Πειραιώς -4,62%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,39%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,52%) και της Aegean Airlines (+0,28%).

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5%. Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας βουτιά 4,2%. Πιέσεις στον DAX με πτώση 1,7%, στο -1,6% ο γαλλικός CAC.

Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών έρχεται μετά την αύξηση κεφαλαίου της Silicon Valley Bank που οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής της κατά 60% και συνέβαλε στην εξάλειψη της αξίας των τραπεζικών μετοχών κατά πάνω από 80 δισ. δολάρια.

Ο CEO της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, σε call που είχε με πελάτες το απόγευμα της Πέμπτης, προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους τους μετά τη βουτιά της μετοχής κατά 60%, όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Οι επενδυτές όμως συνέχισαν να βάζουν στο στόχαστρο την τράπεζα, που υποχωρεί και πάλι περίπου 60% με το άνοιγμα της αγοράς.

Η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 8,6%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να αφομοιώνουν σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ενώ εκείνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο απόλαυσαν μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη που δείχνει ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% και κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.

«Λουκέτο» στην Silicon Valley Bank - Πέρασε στο FDIC

Σε λουκέτο οδηγήθηκε η Silicon Valley Bank, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας. Οπως σημειώνουν οι Financial Times είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ αναλαμβάνει πλέον διαχειριστής, με στόχο να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες από τη Δευτέρα το πρωί.

Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB περνούν στην Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, την οποία δημιούργησε η FDIC.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τράπεζα, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολάρια, ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολάρια.

Σενάρια πώλησης

H SVB Financial Group εξετάζει την προοπτική να πωληθεί καθώς απέτυχε στην προσπάθειά της να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της με την πώληση μετοχών, έγραφε νωρίτερα το Reuters.

Αντίστοιχα, το CNBC ανέφερε ότι η τράπεζα της Silicon Valley βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώλησή της, αλλά οι εκροές καταθέσεων καθιστούν πολύ δύσκολη μία ρεαλιστική αποτίμησή της από δυνητικούς αγοραστές.

Η Silicon Valley Bank, που χρηματοδοτεί τεχνολογικές start-ups εταιρείες, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, πλήττοντας τις τραπεζικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση που έκανε για μεγάλες ζημιές από την πώληση ομολόγων που αναγκάσθηκε να κάνει για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων από επιχειρήσεις- πελάτες της με οικονομικές δυσκολίες.

Η SVB προανήγγειλε αύξηση κεφαλαίου 2,25 δισ. δολαρίων με την έκδοση νέων μετοχών, ώστε να βελτιώσει την οικονομική της θέση.

Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της ανεστάλη καθώς είχε βυθιστεί 69% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της αγοράς και συνολικά 78% από την Τετάρτη μετά τις συστάσεις που έκαναν γνωστά funds σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα.