Χρηματιστήριο: Υποχώρηση λόγω πολιτικού ρίσκου και κατοχύρωσης κερδών

Κεφαλαιοποίηση περίπου 2,1 δισ. ευρώ εξανεμίστηκε σήμερα, τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ έχασαν σε χρηματιστηριακή αξία οι τράπεζες, χαρτοφυλάκια και επενδυτές μετρούν τεράστιες απώλειες σε μια δραματική επιδείνωση κλίματος στο χρηματιστήριο.

Ολα δείχνουν ότι μετά από μιά πολύμηνη ανοδική πορεία που απέφερε εντυπωσιακά κέρδη και υπεραξίες, η αγορά αρχίζει να “ξεφουσκώνει”, διορθώνοντας ακραίες υπερβολές. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αυξάνουν την πίεση, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε σήμερα ισχυρό , όπως δείχνει ο εντυπωσιακός τζίρος (139,7 εκατ. ευρώ, συν 15,3 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων).

Είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, που προκαλεί ανησυχίες μόνον για τη σφοδρότητα και το εύρος της πτώσης. Καθυστέρησε μάλιστα, γι αυτό προσλαμβάνει μεγαλύτερες διστάσεις και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

 

Αρνητικός καταλύτης το εκλογικό ρίσκο και η πολιτική αβεβαιότητα που αυξάνονται, καθώς το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προκαλεί αλλαγή κλίματος στην κοινωνία, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς του ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται σταδιακή εξασθένιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και επιβράδυνση των εισροών ξένων κεφαλαίων. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκφράζουν φόβους για ενίσχυση των πιέσεων και επιτάχυνση της πτώσης, εάν η αγορά δεν δώσει ενδείξεις αντίδρασης-ανάκαμψης.

Πάντως πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων βλέπουν ακόμη την πτώση και την πιθανολογούμενη περαιτέρω διόρθωση ως ευκαιρίες για τοποθετήσεις, ενώ πολλοί traders ποντάρουν σε γρήγορη ανοδική αντίδραση.

Είναι αυτοί που έριξαν σήμερα πολύ χρήμα στα call auctions, ανεβάζοντας περίπου 0,80% τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχανε 5,02% στη λήξη της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες οι απώλειες του περιορίστηκαν σε 4,27%

Παρεμβάσεις έγιναν και από χαρτοφυλάκια που θέλησαν να στηρίξουν τα χαρτιά τους. Η περαιτέρω στάση τους τις επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες που διευρύνθηκαν σταδιακά και οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν συνεχώς σε αρνητικό έδαφος.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,53% στις 1.075,32 μονάδες και έκλεισε στις 1.082,1 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,92%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,96% κλείνοντας στις 2.647,07 μονάδες. Κατά 2,67% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -1,79% μέχρι -5,63% και έκλεισε με απώλειες 4,27%. Πρώτη σε απώλειες η Attica Bank με -10%. Ακολούθησαν Πειραιώς -6,6%, Alpha -5,9%, Eurobank -3,4%, Εθνική -2,4%, Τρ. Ελλάδος -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 με θετικό πρόσημο μόνον η Ελλάκτωρ (+1,9%).Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Τιτάν -5,3%, ΔΕΗ -5,2%, Σαράντης -4,1%, Aegean και Autohellas -3,3%, Μυτιληναίος και ΕλβάλΧαλκόρ -3,2%, OTE, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕΥΔΑΠ -2,8%, Βιοχάλκο και Lamda -2,4%