Δάνεια: Μόνο 3 στους 100 απαρνήθηκαν το νόμο Κατσέλη

Χαμηλές πτήσεις καταγράφονται σε ό,τι αφορά την προθυμία των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους εξωδικαστικά, αρκεί να εγκαταλείψουν τον νόμο, γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day.gr.

Πρόκειται για τους δανειολήπτες που χρωστούν μόνο σε μία τράπεζα, προσδιορίζονται σε 35.000 και έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι δεν εμπίπτουν στη διατραπεζική (σ.σ. κοινή από όλες τις τράπεζες) ρύθμιση που μόλις ξεκίνησε… και απευθύνεται σε όσους χρωστούν σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Η εξωδικαστική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων για τους μεμονωμένους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο έχει ξεκινήσει (από κάθε τράπεζα χωριστά) εδώ και πέντε μήνες, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, έχουν ανταποκριθεί μόλις 1.200, ήτοι το 3,4% του συνόλου, με αθροιστικά δάνεια 90 εκατ. ευρώ.


Φοβούνται να εγκαταλείψουν τη νομική προστασία

Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό ανταπόκρισης εξηγείται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από δύο παραμέτρους: Πρώτον, υπάρχει ο φόβος πως αν εγκαταλείψουν τη νομική προστασία, ακόμη κι αν δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι και η τράπεζα δεν θα τους δώσει τη ρύθμιση -επί της ουσίας, το «κούρεμα» που διεκδικούν.

Δεύτερον, η ρύθμιση δεν έχει «επικοινωνηθεί» ιδιαίτερα από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση περί τίνος πρόκειται.

Διαβάστε περισσότερα στο euro2day.gr