Εθνική Τράπεζα: Δεύτερη ευκαιρία με ρύθμιση σε κόκκινα δάνεια - Οι συζητήσεις με τη Fortress

Οι τράπεζες μπορούν να δώσουν δεύτερη ευκαιρία και με καλύτερους όρους σε οφειλέτες που θέλουν να συνεργαστούν για να εξοφλήσουν το δάνειό τους μετά από ρύθμισή του, δημιουργώντας ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης, όπως εκτίμησε η κυρία Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών (σ.σ υπέβαλε την παραίτησή της χθες την Πέμπτη 27/4).

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Ιωάννου, ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα παρέχει στους οφειλέτες, που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, τη δυνατότητα μίας δεύτερης ευκαιρίας.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε, η Εθνική Τράπεζα, είναι σε συζητήσεις με τη Fortress με στόχο τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO (με μικρότερες ρυθμισμένες απαιτήσεις και δόσεις) και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα ΜμΕ και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κυρία Ιωάννου, οι τράπεζες είναι οι πιο κατάλληλες για να επανεντάξουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται από τους servicers και αποδεικνύονται ενήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σημείωσε η κ. Ιωάννου. Για να το θέσουμε απλά, πρόσθεσε, εάν οι servicers πρόκειται να προσφέρουν αναδιαρθρώσεις σε ιδιοκτήτες κατοικιών με λογικούς δείκτες δανείου προς αξία (LTV) και διάρκεια 15-20 έτη, οι φυσικοί ιδιοκτήτες αυτών των δανείων είναι οι τράπεζες και όχι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρχής.

Προτεραιότητα της ΕΤΕ ένα πλέγμα συνεργασίας μεταξύ επενδυτών, servicers και τραπεζών

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η επένδυση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος συνεργασίας μεταξύ επενδυτών, servicers και τραπεζών. Για τον απλούστατο λόγο ότι ένα μέρος αυτών των 80-100 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, είναι οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση αλλά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Η κ. Ιωάννου τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μοναδική που προσέφερε το προϊόν split & settle, το οποίο επέτρεψε κούρεμα έως και 85% LTV και αφορά σε αναδιαρθρώσεις που έχουν καταγράψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολύ καλές επιδόσεις. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η ίδια υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση αποτελούν την έσχατη λύση. Επικαλέστηκε δε, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ένωσης των servicers, σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα ¾ των ανακτήσεων αναμένεται να προέλθουν από φιλικούς διακανονισμούς και όχι από πλειστηριασμούς.

Τέλος, η κυρία Ιωάννου επισήμανε πως η ΕΤΕ, εκτός από την εξέταση με δέουσα επιμέλεια, κάθε χαρτοφυλακίου που επανέρχεται ως ενήμερο στην αγορά και εκτός από τη συνεργασία με servicers και επενδυτές για τη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων Reperforming Loans (RPL), συμμετέχει σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη Fortress για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα ΜμΕ και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.