Δώρο-άδωρο για 8 στους 10 η ρύθμιση για οφειλές στο Δημόσιο

Μπορεί να «τρέχει» η διαδικασία για τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, όπως και η αναβίωση των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων, ωστόσο εκτός συστήματος, όπως φαίνεται, μένουν αρκετοί επαγγελματίες οι οποίοι θέλησαν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις για εξόφληση οφειλών.

Αν και το σύστημα είναι ανοιχτό για αιτήσεις, ωστόσο οι 8 στους 10 οφειλέτες μένουν «εκτός» ρύθμισης. Και αυτό, γιατί διαβάζοντας τα «ψιλά γράμματα» όπως και τα κριτήρια ένταξης, διαπιστώνεται πως πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη διετία!

Συνεπώς, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες αφήνουν εκτός την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, δηλαδή το 2020, όταν και οι επιχειρήσεις προέβησαν σε αναγκαστικό λουκέτο, με τα χρέη να συσσωρεύονται. Ακόμη, αν κάποιος είχε μπει σε ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, δεν μπορεί να μεταφέρει το χρέος του σε 36, 72 ή 120 δόσεις.

Όπως τονίζουν οι λογιστές τα κριτήρια ένταξης δεν είναι ξεκάθαρα, ζητώντας αλλαγές, όπως να μην υπάρχει το κριτήριο των παραπάνω ημερομηνιών που έχει ρίξει οκτώ στους 10 εκτός.

Για ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, ειδικά για αυτήν των 36 ή 72 δόσεων, κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα μείνει εκτός του συστήματος.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου «έντονη ανησυχία για το άμεσο μέλλον των μικρομεσαίων προκαλούν τα πρώτα σημάδια από τη διαδικασία υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών -οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι για περίπου 8 στους 10- δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων, εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο».

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με όσα ισχύουν, η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Δηλαδή, στο πεδίο της νέας ρύθμισης υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Όμως -όπως είχε τονίσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις– το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπολόγισε καθόλου το δύσκολο διάστημα της πανδημίας και τα χρέη που «γεννήθηκαν» τότε. Άρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών μένει εκτός της νέας ρύθμισης, ενώ εκτιμώ ότι και οι λίγοι που τελικά θα υπαχθούν, θα πιεστούν πάρα πολύ εξαιτίας του μεγάλου ύψους των επιτοκίων. Το ποσοστό 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις είναι σίγουρα ένας επιπλέον «πονοκέφαλος».

Δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στην αναβίωση των 120 δόσεων, λόγω της υποχρεωτικής καταβολής δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί. Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή την προϋπόθεση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα -ειδικά για αυτήν των 36 ή 72 δόσεων- αφού η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα μείνει εκτός του συστήματος.

Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε στο άμεσο μέλλον τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών ενώ θα διακυβευθεί η λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα βάρη. Αν δεν δοθεί μία πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, οι συνέπειες για το επιχειρείν και την οικονομία θα είναι τραγικές και θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης. Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, άρα είναι ελάχιστες οι πιθανότητες βελτίωσης της ρύθμισης αυτή την στιγμή, καλούμε τα κόμματα εξουσίας να δεσμευθούν ότι με το που θα βγει νέα κυβέρνηση -είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας- θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες».

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι τα ειδοποιητήρια έχουν σταλεί σε περίπου 200.000 φορολογούμενους προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλών των 72 και 120 δόσεων.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι οδηγίες που έδωσε προ ημερών η ΑΑΔΕ προκειμένου να διευκρινιστεί τι ισχύει.

Ποιοι οφειλέτες μπορούν να κάνουν χρήση της πρόβλεψης για αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 72 ή 120 δόσεις;

-Όλοι εκείνοι οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Ποια είναι η βασική προϋπόθεση επανένταξης;

-Να καταβάλλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως 31 Ιουλίου 2023 την τρέχουσα και μία επιπλέον που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που είναι υπερείσπραξη αποσβένουν παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας.

Τι γίνεται με τις δόσεις που έχουν απωλεσθεί;

-Οι δόσεις που χάθηκαν μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.

Τι άλλο όφελος έχει ο οφειλέτης από την αναβίωση;

-Μαζί με την αναβίωση που πραγματοποιείται, ο οφειλέτης να μπορεί να απολαμβάνει και όλα όσα ευεργετήματα την συνοδεύουν π.χ. ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Τι άλλες υποχρεώσεις έχει όποιος κάνει αίτηση και προχωρήσει στην αναβίωση χαμένης ρύθμισης;

-Όσοι έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 72 η 120 δόσεις θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.