Νέα ρύθμιση οφειλών 36 ως 120 δόσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

 

Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι ένα ζήτημα, το οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί προτεραιότητα, όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κοζάνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο αυτό θα αναβιώσουν οι ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων για όσους τις έχασαν.

«Σήμερα στη χώρα μας παρά τα σημαντικά βήμα που έχουν γίνει στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους υπάρχουν βήματα που μπορούν να γίνουν. Η ερώτηση που κάνουν πολλοί είναι τι γίνεται αν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μία ρύθμιση των 120 ή των 72 δόσεων. Γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο να αναβιώσουν; Η απάντηση είναι πως ναι, θα γίνεται από εδώ και στο εξής» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι πολίτες να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει».

Σημείωσε παράλληλα πως «δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους πολίτες που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις από ρυθμίσεις» καθώς «υπάρχουν και συμπολίτες μας που ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις του μετά την πανδημία». «Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς. Είναι τα θύματα της ενεργειακής κρίσης και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές που δημιούργησαν και για αυτό θα υπάρξουν εξαγγελίες αύριο για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια» είπε.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα ανακοινωθούν αύριο από τους αρμόδιους υπουργούς.

Αιτία για την αναβίωση των ρυθμίσεων είναι η εκτίναξη των απλήρωτων  οφειλών προς τις φορολογικές αρχές στα 113 δισ. ευρώ αλλά και η πληθώρα των αιτημάτων για νέες διευκολύνσεις αποπληρωμής φορολογικών  και ασφαλιστικών χρεών, καθώς χιλιάδες είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μην μπορούν να πληρώσουν παλαιές οφειλές τους.

Υπό το βάρος αυτό αποφασίστηκε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ώστε να επανενταχθούν σ’ αυτές και να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Παράδειγμα

Έτσι εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει 15 δόσεις μιας ρύθμισης 120 δόσεων, εφόσον πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις θα επανεντάσσεται ξεκινώντας από την δόση που θα πλήρωνε κανονικά αν ήταν συνεπής και οι μηνιαίες δόσεις που θα έχουν παραμείνει απλήρωτες θα προστίθενται στο τέλος της χρονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης. Δηλαδή, η χρονική περίοδος εξόφλησης του χρέους, όπως είχε προσδιοριστεί με την αρχική ρύθμιση, θα επεκτείνεται κατά το χρονικό διάστημα που αναλογεί στις απλήρωτες δόσεις. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ωστόσο στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους απώλεσαν τη ρύθμιση.