Καραμούζης: H Εθνική Τράπεζα στηρίζει ενεργά τον τουριστικό κλάδο - Πολύ θετικές οι προοπτικές για τον τουρισμό

Στις πολύ θετικές προοπτικές που εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός, στον αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζει στις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καθώς και στη σημαντική στήριξη που προσφέρει στον κλάδο η Εθνική Τράπεζα, εστίασε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum.

Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε πως είναι εφικτό ο ελληνικός τουρισμός να εισφέρει στην ελληνική οικονομία πέραν των 18,2 δισ. ευρώ που ήταν το τουριστικό εισόδημα ρεκόρ του 2019 και τελευταίο έτος προ πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Εθνική Τράπεζα στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 0,5-1 δισ. ευρώ ετησίως στον Τουρισμό, εξελίσσοντας διαρκώς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της προς το σύνολο των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε, η Εθνική Τράπεζα στήριξε έργα και εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική που της προσφέρει η εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία της σε όλο το φάσμα των Τουριστικών δραστηριοτήτων και τραπεζικών εργασιών – από τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την παροχή σύνθετων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για μεγάλα έργα υποδομών – ο υγιής ισολογισμός της και πάνω απ’ όλα η διαχρονική σχέση και η εμπιστοσύνη των πελατών της.

Επίσης, ο κ. Καραμούζης στάθηκε στις πολύ θετικές προοπτικές που εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός και το 2023, τις οποίες επιβεβαιώνουν τόσο οι πρόδρομοι δείκτες, όσο και η σχετική τριμηνιαία έρευνα που διεξάγει η Εθνική Τράπεζα. Βάσει της πρόσφατης έρευνας της ΕΤΕ, τα ελληνικά ξενοδοχεία αναμένουν άνοδο των πωλήσεων της τάξης του 10% για το 2023, με την υψηλότερη άνοδο να αναμένεται σε νησιωτικούς προορισμούς (+13% έναντι +7% για αστικούς) και ξενοδοχεία 4-5 αστέρων (+11% έναντι +8% για λοιπά).

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ο κ. Καραμούζης, το 2023 παραμένει άλλο ένα έτος σημαντικών προκλήσεων τόσο στην πλευρά της ζήτησης, καθώς αβέβαιη παραμένει η διάρκεια και η ένταση της γεωπολιτικής ανασφάλειας, όσο και στην πλευρά της προσφοράς, με τα ελληνικά ξενοδοχεία να καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυξημένο ενεργειακό κόστος (πιεστικό πρόβλημα συγκυρίας για το 80% του κλάδου βάσει της έρευνας της ΕΤΕ) και ελλείψεις εργατικού δυναμικού (πιεστικό πρόβλημα συγκυρίας για τα 2/3 του κλάδου).

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε πως σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πληθώρα νέων προκλήσεων και ευκαιριών, η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του ελληνικού τουρισμού σε βάθος χρόνου προϋποθέτει μεθοδική και βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και αναβαθμίζοντας διαρκώς το προϊόν του.