ΔΕΗ: Συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος - Στα €200 εκατ. το τίμημα

Την συμφωνία της χρονιάς ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, καθώς υπέγραψε με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη – όπως ανακοινώθηκε – ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων, επίσης, των μισθώσεων κατά το IFRS 16.

Η συμφωνία για εξαγορά της Κωτσόβολος είναι «μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού», αναφέρει η ΔΕΗ, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση για το mega deal έρχεται λίγα 24ωρα πριν η ΔΕΗ ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο 2023 (στις 9.11.2023 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών), ενώ ήδη σχεδιάζεται το Capital Markets Day στις 23.1.2024 στο Λονδίνο προκειμένου η εταιρεία να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό της Σχέδιο.

Η στρατηγική της ΔΕΗ για το μέλλον

Αυτό που επιδιώκει η ΔΕΗ σε μια αγορά που συνεχώς αλλάζει είναι να επιλέγεται ως ο καλύτερος προορισμός για υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γιώργος Στάσσης, περιλαμβάνει τρεις στρατηγικούς πυλώνες:

  1. Green Deal,
  2. ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και
  3. πελατοκεντρικότητα.

Με βάση αυτό το σχέδιο, η εταιρεία συνεχίζει τον μετασχηματισμό της, με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και στόχο να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, η οποία μαζί με την συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος, ωθούν την ΔΕΗ να αλλάξει πίστα σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Στάσσης: Η ΔΕΗ πλέον θα είναι μια άλλη εταιρεία

«Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους €9 δισ., επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα», δήλωσε ο κ. Γεώργιος Στάσσης. 

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων. Σημειώνεται πάντως ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου €100 εκατ. το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Τι θα αγοράσει η ΔΕΗ

Η Κωτσόβολος είναι ένα πολύ δυνατό και αγαπημένο brand στην Ελληνική αγορά. Ουσιαστικά η Νο1 εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών στην Ελλάδα και έχει την ικανότητα αλλά και την πείρα – όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς – για όλα όσα χρειάζεται η ΔΕΗ, ώστε να βρει τους πελάτες σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον, να τους δείξει τις λύσεις και τις υπηρεσίες της νέας εποχής της ενέργειας, να τους τις παραδώσει και να τις εγκαταστήσει. 

Η Κωτσόβολος έχει συνολικά 95 καταστήματα, 92 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ., με συνολικό αριθμό εργαζομένων άνω των 1.500 ατόμων. Από αυτά, τα 27 είναι megastores, πάνω από 2.000 τ.μ. Αλλά και σε ψηφιακό περιβάλλον, διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα από τα πλέον επιτυχημένα online stores της αγοράς (kotsovolos.gr). 

Logistics και εγκαταστάσεις

Η εταιρεία έχει ένα πλήρως ανεπτυγμένο πανελλαδικό δίκτυο logistics, με κέντρα διανομής, τοπικά hubs και κέντρα διεκπεραίωσης (store/hubs) τα οποία μπορούν να διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα, με ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Η εταιρεία σχεδιάζει, άλλωστε, την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου κέντρου διανομής συνολικής έκτασης άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπονται αυτοματισμοί τελευταίας τεχνολογίας, υπερσύγχρονοι σταθμοί picking & packing. Επιπλέον, τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις και επισκευές μέσω του δικτύου εγκαταστατών.

Υπηρεσίες

Η Κωτσόβολος, εκτός από προϊόντα, έχει εξελίξει και μια σειρά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που ταιριάζουν με τη νέα εποχή της ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλιστικές υπηρεσίες, προϊόντα επέκτασης εγγύησης καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το τίμημα

Με βάση τη συμφωνία, η αξία της επιχείρησης (Enterprise Value) αποτιμάται σε €200 εκατ. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείαςΚαι βέβαια η Κωτσόβολος είναι μία κερδοφόρα εταιρεία με θετικές προοπτικές.

Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 30.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών € 733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε € 49 εκατ. και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Το επιτυχημένο management της Κωτσόβολος αναμένει για την επόμενη οικονομική χρήση ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Η ΔΕΗ ήδη για την επόμενη πενταετία είχε προγραμματίσει πλάνο επενδύσεων ύψους €100 εκατ. για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών με σκοπό την αυτόνομη ανάπτυξη πώλησης προϊόντων. Κατά συνέπεια επενδύοντας €100 εκατ. επιπλέον φέρνει σήμερα το αποτέλεσμα για το οποίο θα χρειαζόταν πολλά χρόνια ώστε να το πετύχει.

Σχολιάζοντας τη Συναλλαγή, ο Alex Baldock, Διευθύνων Σύμβουλος της Currys είπε: «Η πώληση της Κωτσόβολος είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Currys και για τους μετόχους μας. Αναγνωρίζει την αξία της Κωτσόβολος. Ως Όμιλος, επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση του ενθαρρυντικού momentum που έχουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο να επαναφέρουμε τους Σκανδιναβούς σε τροχιά. Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω τις βάσεις και για τα δύο. Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση για την οποία ήμαστε περήφανοι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους μας για όλα όσα έχουν κάνει για τον Όμιλο και να τους ευχηθώ κάθε μελλοντική επιτυχία».

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και υπόκειται στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της έγκρισης των μετόχων στη Γενική Συνέλευση της Currys plc καθώς και είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (conditions precedent).

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Β. Βύζας – Γ. Κατρινάκης, ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.