Δείτε τον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες - αναλυτικά παραδείγματα

Ίδιος με πέρυσι θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στην πλειονότητα των περιοχών, καθώς οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί, είτε έχουν μεταβληθεί ελάχιστα (αυξήθηκαν ή μειώθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%) είτε παραμένουν αμετάβλητες.

Αυξημένος κατά 3,57% έως και 27,59% αναμένεται να είναι ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για όσους φορολογούμενους έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Αντιθέτως, σε όσες περιοχές οι νέες αντικειμενικές είναι σημαντικά μειωμένες, ο κύριος ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι λιγότερος έως και 22,2%.

Το γεγονός ότι η πλειονότης θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ οφείλεται και στο γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρενέβη νομοθετικά, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευρύνονται κατά 50 ευρώ το 1ο και το 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α., ώστε να αποτραπεί η μετάβαση εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων σε υψηλότερα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (όπου ισχύουν μεγαλύτεροι βασικοί συντελεστές φόρου), εξαιτίας αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές (στις τιμές ζώνης). 

Στην πλειονότητα των περιοχών πάντως, ο κύριος ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα είναι ίδιος με πέρυσι.

Συγκεκριμένα:

α) Το ανώτατο όριο του 1ου κλιμακίου, στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2 ευρώ ανά τ.μ. αυξάνεται από 500 σε 550 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι περιορίζεται στα 551 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. το εύρος των τιμών ζώνης που καλύπτει το 2οκλιμάκιο, στο οποίο ισχύει συντελεστής 2,8 ευρώ ανά τ.μ. Έτσι σε περιοχές, στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων ανέρχονταν σε 500 ευρώ ανά τ.μ. και μετά από μια αύξηση 10% έφθασαν στα 550 ευρώ ανά τ.μ. οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών παραμένουν στο 1ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. με αποτέλεσμα ο βασικός συντελεστής του φόρου αυτού να μην αυξηθεί από τα 2 στα 2,8 ευρώ ανά τ.μ. αλλά να παραμείνει στα 2 ευρώ ανά τ.μ.

β) Το ανώτατο όριο του 3ου κλιμακίου, στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2,9 ευρώ ανά τ.μ. αυξάνεται από 1.000 σε 1.050 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι περιορίζεται στα 1.051 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. το εύρος των τιμών ζώνης που καλύπτει το 4ο κλιμάκιο, στο οποίο ισχύει συντελεστής 3,7 ευρώ ανά τ.μ. Έτσι σε περιοχές, στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων ανέρχονταν σε 800-1.000 ευρώ ανά τ.μ. και μετά από την επιβολή αυξήσεων έφθασαν τα 1.050 ευρώ ανά τ.μ. οι ιδιοκτήτες των ακινήτων παραμένουν στο 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. με αποτέλεσμα ο βασικός συντελεστής του φόρου αυτού να μην αυξηθεί από τα 2,9 στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ. αλλά να παραμείνει στα 2,9 ευρώ ανά τ.μ.

Παρά τις παραπάνω τροποποιήσεις, 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος αυξημένα ποσά κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς θα μεταβούν σε υψηλότερο κλιμάκιο συντελεστή φόρου, επειδή οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τους αυξάνονται σημαντικά.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες που πλήρωναν μέχρι και πέρυσι συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., η τροπολογία που κατάθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προβλέπει ότι αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ, από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ, το αφορολόγητο όριο του συγκεκριμένου φόρου. Στην κλίμακα του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. όπως ίσχυε πριν την αύξηση του αφορολογήτου, εφαρμοζόταν συντελεστής φόρου 0,1% στο κλιμάκιο φορολογητέας αξίας από τα 200.000,01 έως τα 250.000 ευρώ και προέκυπτε φόρος 50 ευρώ. Τώρα πλέον, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. μηδενίζεται στο κλιμάκιο αυτό, οπότε όσοι φορολογούμενοι κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις) συνολικής αντικειμενικής αξίας από 200.000,01 έως 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον τον συγκεκριμένο φόρο. Όσοι κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ θα πληρώνουν από φέτος συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειωμένο κατά 50 ευρώ σε σύγκριση με το 2017.

Κερδισμένοι και χαμένοι των νέων αντικειμενικών αξιών: Πού μειώνονται, πού αυξάνονται και πού παραμένουν σταθερές

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΝΦΙΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2017 ΚΑΙ 2018

Δείτε στους παρακάτω πίνακες παραδείγματα για τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει με τις νέες αντικειμενικές αξίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Άλλα παραδείγματα στην υπόλοιπη χώρα: