Δεν «ρυθμίζει» μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 12 δόσεις το TAXIS, παρότι ο νόμος το προβλέπει

Ανενεργός παραμένει μέχρι σήμερα η νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., όπως ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, τα οποία ήδη έχουν βεβαιωθεί σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια φορολογούμενους με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα (καθώς η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις για την εξόφλησή τους λήγει στις 31 Ιουλίου) δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν αυτή τη στιγμή έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών! Κι αυτό μόνο και μόνο επειδή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία στο σύστημα ΤΑXISNET. Έτσι μια σημαντική ρύθμιση που τυπικά έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2014 είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να εφαρμοστεί! Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν χθες ότι η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως πριν την 31η-7-2014 που εκπνέει η κανονική προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης των φόρων που βεβαιώθηκαν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Παρότι ο νόμος προβλέπει ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε σε 12 δόσεις και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, το TAXIS δεν δέχεται τις σχετικές αιτήσεις και οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές που λήγουν στις 31 Ιουλίου.

Ανενεργός παραμένει μέχρι σήμερα η νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

 

Δείτε εδώ τις οδηγίες που έδωσε τελικά το  Υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των μη λιξιπρόθεσμων οφειλών. Πότε πρέπει να πάτε στην εφορία

 

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των οφειλών και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

Χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., όπως ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, τα οποία ήδη έχουν βεβαιωθεί σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια φορολογούμενους με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα (καθώς η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις για την εξόφλησή τους λήγει στις 31 Ιουλίου) δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν αυτή τη στιγμή έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Κι αυτό μόνο και μόνο επειδή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία στο σύστημα ΤΑXISNET. Έτσι μια σημαντική ρύθμιση που τυπικά έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2014 είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να εφαρμοστεί!

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν χθες ότι η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως πριν την 31η-7-2014 που εκπνέει η κανονική προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης των φόρων που βεβαιώθηκαν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.