Δεν επισπεύδεται η μείωση του αφορολόγητου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πείστηκε για τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και απέσυρε το αίτημά του για πρόωρη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αντίθετα τα συμπεφωνημένα όσον αφορά τις συντάξεις θα τηρηθούν ενώ βεβαιότητα για συμφωνία με την τρόικα έως το Σάββατο, εξέφρασε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προανήγγειλε την κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως μέρος ενός πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης στις αρχές Ιουνίου. Το μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,1% για φέτος, ενώ η ίδια πηγή σημείωσε πως μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση η οποία επιχειρείται σε αυτή τη φάση να ποσοτικοποιηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως είπε, ότι οι στόχοι για το 2018-19 πιάνονται.

Τέλος, η ίδια πηγή εκτίμησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία «θα έχουμε άμεσα Staff Level Agreement».