Διαγενεακό και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα: Ο κορυφαίος Ψυχίατρος και καθηγητής του Χάρβαρντ Dr. Bessel Van der Kolk έρχεται στην Αθήνα

 

Η πρωτοπόρος προσέγγιση του διαγενεακού και σύνθετου ψυχικού τραύματος φτάνει στην Ελλάδα.

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος, νευροερευνητής και συγγραφέας Dr. Bessel Van der Kolk, θεωρείται ο “σύγχρονος Σίγκμουντ Φρόιντ” της μετατραυματικής αποκατάστασης και θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2023 για ένα διήμερο Masterclass που δεν πρέπει να χάσετε.

Το αμφιθέατρο του Pierce (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας) θα φιλοξενήσει την εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το ινστιτούτο για την ψυχική υγεία Trauma2Therapy.

Πέραν του Dr. Bessel Van der Kolk, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από διεθνούς φήμης επιστήμονες και ειδικούς πάνω στη διαταραχή του σύνθετου μετατραυματικού στρες (C-PTSD).

Το Masterclass αναμένεται να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, γιατρούς, θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη.

Το event θα είναι διαθέσιμο με φυσική παρουσία ή μέσω live streaming, προσφέροντας τη δυνατότητα ασύγχρονης παρακολούθησης για 30 ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων, επισκεφθείτε τον ιστότοπο traumatotherapy.com.

Σημειώνεται πως ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την υποστήριξη εκπαιδευτικών σκοπών.

Σχετικά με τον Dr. Bessel Van der Kolk:

Ο Dr. Bessel Van der Kolk είναι ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα ψυχικών τραυμάτων παγκοσμίως. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το Κέντρο Ψυχικού Τραύματος στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης. Είναι καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστόνης και διευθυντής του Εθνικού Δικτύου των Η.Π.Α. για τη Θεραπεία του Σύνθετου Ψυχικού Τραύματος. Πραγματοποιεί εκπαιδευτικό έργο ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο.

Το βιβλίο του “Το σώμα δεν ξεχνά” (The body keeps the score: Brain, Mind, and Body in the Treatment of Trauma) έχει σημειώσει παγκόσμια επιτυχία, είναι ανά σειρά ετών best seller των New York Times, ενώ κατατάσσεται κάθε εβδομάδα στα best sellers του Amazon οκτώ χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία του. Έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 66.000 κριτικές αναγνωστών στο Amazon και 135.000 αξιολογήσεις στο Goodreads.

Το έργο του ενσωματώνει με μοναδικό τρόπο τις αναπτυξιακές, νευροβιολογικές, ψυχοδυναμικές, σωματικές και διαπροσωπικές πτυχές των επιπτώσεων του τραύματος και της αντιμετώπισής του. Μέσα από την έρευνα του, αποκαλύπτει πώς οι δυσμενείς και επαναλαμβανόμενες τραυματικές εμπειρίες αλλοιώνουν κυριολεκτικά σημαντικές δομές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας δραματικά τη λειτουργικότητα του ατόμου στη καθημερινή ζωή σε όλα τα επίπεδα. Οι έρευνες του επιπλέον, μας προσφέρουν την ελπίδα και τον τρόπο του πώς αυτές οι εγκεφαλικές περιοχές μπορούν να επανενεργοποιηθούν και να ξαναλειτουγήσουν άρτια, μέσω των καινοτόμων θεραπειών που περιλαμβάνουν την σωματική θεραπεία, το ψυχόδραμα, τις τεχνικές ενσυνειδητότητας, τη θεραπείας εσωτερικών οικογενειακών συστημάτων (IFS), τη γιόγκα και τη νευροανάδραση.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.traumaresearchfoundation.org

Σχετικά με το Τραύμα και το Διαγενεακό Τραύμα

Στη σύγχρονη μελέτη της ψυχικής υγείας, το ψυχικό τραύμα αντιμετωπίζεται ως πανδημία, γιατί, όπως ακριβώς στην περίπτωση του ιατρικού όρου, είναι μια μορφή ψυχολογικής και νευρολογικής εκφυλιστικής «λοίμωξης» που αφορά όλο τον πληθυσμό. Ο ζοφερός αντίκτυπος του σε όλους τομείς της ζωής μας, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα συνεχίσει να εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς απειλώντας την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων. 

Οι σύγχρονες έρευνες σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη νευροεπιστήμη έχουν συμβάλλει σημαντικά στο να εμβαθύνουν την κατανόησή μας σε σχέση με το σύνθετο ψυχικό τραύμα και τα διαφορετικά είδη του, μια εξέλιξη που οδήγησε στη δημιουργία επιστημονικά ενημερωμένων  θεραπειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του.

Το Διαγενεακό τραύμα αναφέρεται στη μετάδοση από γενιά σε γενιά των καταπιεστικών ή/και των τραυματικών επιπτώσεων ενός ιστορικού γεγονότος που πλήττει ένα κράτος. Είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε μέσω της επιγενετικής, πως το τραύμα μεταδίδεται όχι μόνο συμπεριφορικά αλλά και γενετικά από γενιά σε γενιά. Οι καταστροφικές του συνέπειες επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία και τη συνολική ευημερία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Το έθνος μας υποφέρει από συλλογικό σύνθετο τραύμα, μέσα από όλα τα χρόνια των πολέμων, του μεταναστευτικού, των εμφυλίων, και φυσικά των 400 χρόνων της τουρκικής κατοχής. Το τραύμα αυτών των γενεών που μεταβιβάστηκε σε εμάς έχει μέχρι σήμερα, τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, των κοινοτήτων, των οικογενειών και των ατόμων, καθώς το ελληνικό έθνος είναι ακόμα παγωμένο σε ένα βαθύ επαναλαμβανόμενο  συλλογικό τραύμα που χρονολογείται από το 1200.

Το ινστιτούτο Trauma2Therapy

Όραμα και στόχος του ινστιτούτου Trauma2Therapy είναι η έγκυρη και διεθνώς ενημερωμένη εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, καθώς και η αφύπνιση μέσω υπεύθυνης πληροφόρησης ιδιωτών πολιτών για την ενημέρωση των καταστροφικών συνεπειών, την κατανόηση και την αντιμετώπιση του σύνθετου ψυχικού τραύματος (C-PTSD) σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Οι δράσεις του ινστιτούτου περιλαμβάνουν τη διοργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων και ομιλιών από διεθνούς φήμης εκπαιδευτές, ιδρυτές γνωστών σχολών θεραπείας του ψυχικού τραύματος και ερευνητές γύρω από το σύνθετο ψυχικό τραύμα.

Οι τραυματοθεραπεύτριες Σοφία Βασιλάκου και Δέσποινα Πλουσίου έχουν ζήσει και εκπαιδευθεί στο εξωτερικό κοντά σε παγκοσμίου φήμης ειδικούς. Την ομάδα συμπληρώνει ο δικηγόρος/entrepreneur Κωνσταντίνος Πλούσιος. 

Η εναρκτήρια δράση του ινστιτούτου στην Ελλάδα είναι η πρόσκληση στον Dr. Bessel Van der Kolk, με το οποίο έχουν συνδεθεί προσωπικά και επαγγελματικά, για να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινό. 

Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων μεταβείτε εδώ https://traumatotherapy.com/

Για τα MEDIA ΜΟΝΟ

Για ερωτήσεις, συνεντεύξεις, κάλυψη εκδήλωσης κ.λ.π. επικοινωνήστε στο info@traumatotherapy.com 

Για οποιοδήποτε άλλο θέμα επικοινωνίας απευθυνθείτε στην Alternative Media

211 1821655

info@alternativemedia.gr