Μπλόκο στην πώληση του Υγεία, με απόφαση κυπριακού δικαστηρίου

H εταιρεία " Marafast Trading ltd" που διεκδικεί αποζημίωση για την απώλεια 1,5 εκατ. ευρώ από το "κούρεμα" καταθέσεων στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, εξασφάλισε με διάταγμα δικαστηρίου της Αμμοχώστου, τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της MIG και ταυτόχρονα την απαγόρευση να πουληθούν οι μετοχές που κατέχει η MIG το Θεραπευτήριο "Υγεία".
Τα παραπάνω μετέδωσε το Sigmalive, σύμφωνα με το οποίο το επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε την Παρασκευή απόφαση - βόμβα κατά της MIG. Σύμφωνα με το sigmalive.com, η απόφαση ήρθε να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της MIG, υπέρ εταιρείας η οποία απώλεσε καταθέσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, περίπου, εξαιτίας του "κουρέματος" το 2013 στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Πρόκειται, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ουσιαστικά για την πρώτη υπόθεση "κουρεμένου" καταθέτη, στην οποία κυπριακό δικαστήριο δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία της MIG, του αποθανόντος Ανδρέα Βγενόπουλου για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις που διεκδικεί στη βάση της αγωγής της.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στο πλαίσιο αγωγής που κατέθεσε η "Marafast Trading ltd εναντίον της MIG και των κ.κ. Ευθ. Μπουλούτα, Κυρ. Μάγειρα, Β. Θεοχαράκη, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Η Marafast Trading ltd ισχυρίζεται στην αγωγή της ότι οι ενέργειες των συγκεκριμένων προσώπων επέφεραν την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, υποδεικνύοντας τις έμμεσες ή άμεσες χορηγήσεις από τη Λαϊκή Τράπεζα προς τη MIG και την τότε θυγατρική της Marfin Egnatia Bank.

Εναγόμενος είναι επίσης ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Στην αγωγή της η Marafast επικαλείται την εν εξελίξει ποινική διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Στον πρώην διοικητή καταλογίζεται το αδίκημα της δωροληψίας από την εταιρεία Focus Maritime Corp, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της MIG και του Tosca Fund στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως η MIG και άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν προσφύγει το 2013 στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού (ICSID), διεκδικώντας αποζημίωση 1,05 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως με ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιωματούχων της, η Λαϊκή Τράπεζα οδηγήθηκε σε κατάρρευση. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε με τελεσίδικη απόφασή τον περασμένο Ιούλιο όλα τα επιχειρήματα της MIG και των συντασσόμενων με την πλευρά της μερών.

Τι λέει η MIG

Σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, η MIG διευκρινίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει επισήμως γνώση της αίτησης βάσει της οποίας εκδόθηκε την Παρασκευή 28.9.2018 διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Αμμοχώστου.

Η MIG δηλώνει επίσης στην ίδια ανακοίνωση ότι "ότι δε γνωρίζει τη φερόμενη ως αιτήτρια Marafast Trading Limited, ούτε τη φύση της υπόθεσης η οποία κατά πάσα πιθανότητα αφορά τραπεζική σχέση της αιτήτριας με τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου".

Η MΙG, όπως τονίζει, "μετά τη σημερινή κυπριακή αργία και τη λήψη των σχετικών επίσημων εγγράφων θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για την υπόθεση, στην οποία για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κακώς την ενέπλεξαν".