Διασύνδεση ταμειακών με POS: Οι καταληκτικές ημερομηνίες και τα πρόστιμα

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου να έχουν προχωρήσει την παραγγελία ή την προμήθεια POS, προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό πρόστιμο.

Σ’ ό,τι αφορά στην ημερομηνία διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, αυτή δεν αλλάζει και παραμένει η 1η Μαρτίου του 2024. Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να δώσει και άλλα παράταση στο ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, όπως προβλέπει ότι τροπολογία του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS) οι οποίες δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που θα ξεκινούν από τις 200.000 ευρώ και θα φθάνουν τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Να θυμίσουμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS.

Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ.