Διορθώσεις στο Ε9: Πότε τα τέκνα πρέπει να έχουν δικό τους κλειδάριθμο

Νέες παράλογες απαιτήσεις που αναμένεται να μπερδέψουν ή ακόμη και να ταλαιπωρήσουν αφάνταστα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, στην προσπάθειά τους να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9, προβάλλει ξαφνικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Μια μικρή διόρθωση στις επίσημες οδηγίες για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των τροποποιητικών ή αρχικών δηλώσεων Ε9 αναγκάστηκε να επιφέρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, με τη διόρθωση που έγινε, προβλέπεται πλέον ότι η ακίνητη περιουσία κάθε ανηλίκου τέκνου μπορεί να δηλωθεί με το Ε9 των γονέων κι όχι με ξεχωριστό Ε9 υποβαλλόμενο στο όνομα του τέκνου, εφόσον όμως το ανήλικο έχει δικό του ΑΦΜ, το οποίο έχει αναγραφεί στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος του γονέα.

Αιτία για τη διόρθωση αυτή ήταν η αναστάτωση που προκάλεσε σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους η αποκάλυψη ότι για να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για τα ακίνητα που κατέχουν ανήλικα τέκνα θα πρέπει οι γονείς να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. για να λάβουν ξεχωριστούς «κλειδαρίθμους» και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet στα ονόματα των τέκνων τους.

Η διόρθωση που έγινε δεν ισχύει για τα ανήλικα τέκνα τα οποία κατέχουν ακίνητα αλλά οι ΑΦΜ τους δεν αναγράφηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις από τους γονείς καθώς επίσης και για τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα που κατέχουν ακίνητα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ανήλικα τέκνα των οποίων οι ΑΦΜ δεν αναγράφονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι γονείς θα πρέπει να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. για να λάβουν «κλειδαρίθμους» και κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSnet ώστε με αυτούς να υποβάλουν ξεχωριστά Ε9 στα ονόματα των τέκνων τους.

Εξάλλου, τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα που θέλουν να δηλώσουν εξ' αρχής ή να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, θα πρέπει πλέον να υποβάλουν ξεχωριστά από τους γονείς τους αρχικές ή τροποποιητικές  δηλώσεις Ε9, χρησιμοποιώντας δικούς τους «κλειδαρίθμους» και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Δηλαδή τα ακίνητά τους δεν μπορούν πλέον να τα δηλώσουν οι γονείς με το δικό τους Ε9, αλλά θα πρέπει να τα δηλώσουν τα ίδια τα τέκνα υποβάλλοντας ξεχωριστές δηλώσεις Ε9. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. για να λάβουν δικούς τους «κλειδαρίθμους» και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, σχετικά με την πρόσβαση των τέκνων στο σύστημα TAXISnet, διευκρινίζονται τα εξής:

α) Η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανηλίκου τέκνου, υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου – εφόσον διαθέτει. Διαφορετικά ο υπόχρεος γονέας, με τους προσωπικούς του κωδικούς, εφόσον έχει δηλώσει τον Α.Φ.Μ. του ανήλικου τέκνου ως προστατευόμενο, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2014, μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου και να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Σημειώνουμε, ότι από τις 14.11.2014 (άνοιγμα αρχικών / τροποποιητικών δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α.) 5.155 υπόχρεοι έχουν διαχειριστεί την εικόνα των ανηλίκων τέκνων τους.

β) Τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα, σε περίπτωση που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο TAXISnet.

Δείτε εδώ τι πρέπει να προσέξετε όταν διορθώνετε τη δήλωση Ε9

 

Δείτε εδώ: Πότε πληρώνετε πρόστιμο για τη διόρθωση του Ε9

 

Υπολογίστε το φόρο για τα κτίσματα κάνοντας κλικ εδώ


Υπολογίστε το φόρο για τα αγροτεμάχια κάνοντας κλικ εδώ


Υπολογίστε το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων κάνοντας κλικ εδώ

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

α) Σε ό,τι αφορά στη σύζυγο, σε περίπτωση που αυτή δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης του TAXISnet, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή, με τους κωδικούς του συζύγου της. Από τη  στιγμή που αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, μπορεί πλέον αποκλειστικά και μόνο με αυτούς, να εισέλθει στην εφαρμογή. Εάν καταχωρηθεί στο μητρώο του Taxis, διακοπή έγγαμης σχέσης ή  διάσταση (έστω και από τον ένα σύζυγο), τότε διακόπτεται η πιο πάνω δυνατότητα χρησιμοποίησης των κωδικών πρόσβασης του πρώην ή εν διαστάσει συζύγου. Επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση πιστοποιητικού στη σύζυγο με τους κωδικούς του συζύγου, ούτε έχει αυτή πρόσβαση στην προσωποποιημένη της πληροφόρηση.

β) Η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανήλικου τέκνου, υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου – εφόσον διαθέτει. Διαφορετικά ο υπόχρεος γονέας, με τους προσωπικούς του κωδικούς, εφόσον έχει δηλώσει τον Α.Φ.Μ. του ανήλικου τέκνου ως προστατευόμενο, στη δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. 2014, μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου και να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Σημειώνουμε, ότι μέχρι σήμερα από τις 14.11.2014 (άνοιγμα αρχικών / τροποποιητικών Εν.Φ.Ι.Α.) 5.155 υπόχρεοι έχουν διαχειριστεί την εικόνα των ανήλικων τέκνων τους.

γ) Τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα, σε περίπτωση που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο TAXISnet.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος πολίτης, με βάση τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί να  εισέλθει στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου και να επιλέξει να διαχειριστεί όχι μόνο την «εικόνα» του, αλλά και της συζύγου ή/και των ανήλικων τέκνων του (εφόσον αυτοί δε διαθέτουν προσωπικούς κωδικούς TAXISnet), μέσω της κατωτέρω σχετικής οθόνης: