Δείτε με παραδείγματα πώς σας επηρεάζουν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τι θα σας βγάλει το νέο εκκαθαριστικό

Εννέα χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν πώς αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ και το εκκαθαριστικό μετά τις αλλαγές στο νόμο ξεκαθαρίζουν το σκηνικό για όλες τις περιπτώσεις. Τι γίνεται με διαμερίσματα, ημιτελή ακίνητα, οικόπεδα για τα οποία αλλάζουν οι αξίες αλλά και για όσους δικαιούνται εκπτώσεις ή είχαν λάθη και παραλείψεις στο εκκαθαριστικό.

Εννέα χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν πώς αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ και το εκκαθαριστικό μετά τις αλλαγές στο νόμο ξεκαθαρίζουν το σκηνικό για όλες τις περιπτώσεις. Τι γίνεται με διαμερίσματα, ημιτελή ακίνητα, οικόπεδα για τα οποία αλλάζουν οι αξίες αλλά και για όσους δικαιούνται εκπτώσεις ή είχαν λάθη και παραλείψεις στο εκκαθαριστικό.

Μόνο ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλάζουν αυτές τις μέρες από το υπουργείο Οικονομικών. Στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο ΤΑΧISNET αναρτώνται ήδη νέα ειδοποιητήρια που αναγράφουν 6 αντί 5 μηνιαίες δόσεις και χαμηλότερα ποσά δόσεων. Οι υπολογισμοί των μειώσεων του φόρου για όσους έπεσαν θύματα λαθών του ίδιου του συστήματος υπολογισμού του φόρου, που εφάρμοσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς επίσης και οι πλήρεις διαγραφές των οφειλόμενων ποσών ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τους – έχοντες χαμηλά εισοδήματα -τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους με ποσοστό 80% και άνω θα επιχειρηθεί να γίνουν κατά το διάστημα από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου. Οι εκπτώσεις για τους λοιπούς φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα και για τους έχοντες κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα υπολογιστούν τον Οκτώβριο από το υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως μετά θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με μειωμένα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλους τους δικαιούχους των εκπτώσεων αυτών.

Δείτε πόσος είναι ο σωστός φόρος ακινήτων και συγκρίνετε με το εκκαθαριστικό

Υπολογίστε το φόρο για τα κτίσματα κάνοντας κλικ εδώ


Υπολογίστε το φόρο για τα αγροτεμάχια κάνοντας κλικ εδώ


Υπολογίστε το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων κάνοντας κλικ εδώ

 

Διαβάστε ακόμη: Το λάθος που εκτόξευσε στα ύψη τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια και πώς θα το διορθώσετε

Εντός του Οκτωβρίου θα ανοίξει, στην ιστοσελίδα του συστήματος TAXISNET, και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων με το έντυπο Ε9, ώστε όσοι φορολογούμενοι εκλήθησαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α, εξαιτίας δικών τους λαθών ή παραλείψεων στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων Ε9 να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις και ο φόρος να υπολογιστεί εκ νέου σε χαμηλότερο επίπεδα, με την έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων από το υπουργείο Οικονομικών.

Το money-money.gr παραθέτει εννέα χαρακτηριστικά παραδείγματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα περιπτώσεων φορολογουμένων οι οποίοι θα έλθουν, αυτές τις μέρες, αντιμέτωποι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που προβλέπει η διορθωτική τροπολογία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Παράδειγμα 1ο

Διαμέρισμα χωρίς μεταβολή στοιχείων.

Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του μόνο ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων. Με την αρχική εκκαθάριση ο φόρος που προέκυψε ανέρχεται σε 600 ευρώ και θα έπρεπε να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 120 ευρώ το μήνα εκάστη.

Τι γίνεται τώρα: Ο φόρος παραμένει ο ίδιος και στο νέο εκκαθαριστικό. Αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και το ποσό της κάθε δόσης. Συγκεκριμένα, στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΤΑΧΙSΝΕΤ έχει ήδη αναρτηθεί ένα νέο ειδοποιητήριο το οποίο αναγράφει ότι ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις (αντί σε 5 που ανέγραφε το αρχικό ειδοποιητήριο) κι ότι το ποσό της κάθε δόσης ανέρχεται πλέον σε 100 ευρώ (αντί 120 ευρώ που ανέγραφε το αρχικό ειδοποιητήριο). Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ την πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή το ποσό των 100 ευρώ.

Παράδειγμα 2ο

Οικόπεδο για το οποίο ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίστηκε με βάση εξωπραγματική αξία.

Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και ένα οικόπεδο στη Ρόδο εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την αρχική εκκαθάριση προέκυψε φόρος 373,70 ευρώ για το διαμέρισμα και 1.260 ευρώ για το οικόπεδο στη Ρόδο. Η αξία του οικοπέδου με βάση την οποία υπολογίστηκε ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκτινάχθηκε στις 520.000 ευρώ ενώ για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2013 είχε διαμορφωθεί στις 135.000 ευρώ. Συνολικά, με την αρχική εκκαθάριση ο φόρος ανήλθε σε 1.633,70 ευρώ και θα έπρεπε να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες ανερχόταν σε 326,74 ευρώ το μήνα.

Τι γίνεται τώρα: Το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα μειωθεί. Μεταξύ 22 – 25 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθεί στο λογαριασμό του φορολογούμενου στο TAXISNET νέο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο ο φόρος για το οικόπεδο στη Ρόδο θα έχει επανυπολογιστεί με βάση την πολύ χαμηλότερη τιμή που ελήφθη υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2013. Έτσι ο φόρος για το διαμέρισμα θα παραμείνει στα 373,70 ευρώ και ο φόρος για το οικόπεδο θα μειωθεί στα 240 ευρώ. Ο συνολικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα περιοριστεί στα 613,70 ευρώ (δηλαδή θα μειωθεί κατά 1.020 ευρώ ή κατά 62,43%) και θα πρέπει να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις των 102,28 ευρώ, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Παράδειγμα 3ο

Οικόπεδο για το οποίο ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίστηκε σε τιμή χαμηλότερη του ΦΑΠ του 2013.

Φορολογούμενος κατέχει διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Φιλοθέη, πρώτου ορόφου, 10ετίας με δύο προσόψεις σε δρόμους. Επίσης έχει ένα οικόπεδο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών στα Μελίσσια του οποίου η αξία με την μεθοδολογία του ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίστηκε στα 120.000 ευρώ και είναι χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή των 220.000 ευρώ με βάση την οποία είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Με την αρχική εκκαθάριση προέκυψε συνολικός φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) 1.372 ευρώ για το διαμέρισμα και 192 ευρώ για το οικόπεδο στα Μελίσσια. Ο συνολικός φόρος ανήλθε σε 1.564 ευρώ και θα έπρεπε να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 312,80 ευρώ εκάστη.

Τι γίνεται τώρα: Ο φόρος που είχε προκύψει με την αρχική εκκαθάριση διατηρείται στα ίδια επίπεδα καθώς η αξία που αποτυπώθηκε στο εκκαθαριστικό του 2014 για το οικόπεδο στα Μελίσσια είναι ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο. Το μόνο που αλλάζει για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη είναι το ειδοποιητήριο εξόφλησης του φόρου. Στο νέο ειδοποιητήριο, το οποίο θα αναρτηθεί ή έχει ήδη αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο TAXISNET, αναφέρεται ότι ο φόρος πρέπει να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί σε πέντε, που ανέγραφε το προηγούμενο ειδοποιητήριο. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μειώθηκε στα 260,66 ευρώ από 312,80 ευρώ που ανερχόταν στο αρχικό ειδοποιητήριο.

Παράδειγμα 4

Φορολογούμενος με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Φορολογούμενος – άγαμος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 90 τ.μ στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ ανά τ.μ, στο δεύτερο όροφο, με δύο προσόψεις. Η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος ανέρχεται σε 90.000 ευρώ και ο φόρος που προέκυψε με την αρχική εκκαθάριση ανήλθε σε 428,82 ευρώ και έπρεπε να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, των 85,76 ευρώ εκάστη. Παράλληλα το καθαρό εισόδημα του φορολογούμενου ανήλθε το 2013 σε 8.500 ευρώ.

Τι γίνεται τώρα: Ο φόρος που προέκυψε με την αρχική εκκαθάριση διατηρείται στα ίδια επίπεδα και αλλάζουν μόνο ο αριθμός των μηναίων δόσεων και το πόσο της κάθε δόσης. Συγκεκριμένα, θα αναρτηθεί ή έχει ήδη αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο TAXISNET νέο ειδοποιητήριο το οποίο αναγράφει ότι ο φόρος πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες ανέρχεται σε 71,47 ευρώ. Δηλαδή, ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται από 5 σε 6 και το ποσό κάθε δόσης μειώνεται από 85,76 σε 71,47 ευρώ, Παρά το γεγονός ότι το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ο φορολογούμενος είναι μικρότερο του εισοδηματικού ορίου των 9.000 ευρώ για την έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος χάνει την έκπτωση γιατί η αξία της περιουσίας του υπερβαίνει το όριο των 85.000 ευρώ που τέθηκε για τους άγαμους οικονομικά αδύναμους!

Παράδειγμα 5ο

Ημιτελής κενή μονοκατοικία.

Φορολογούμενος έχει στην ιδιοκτησία του μια μονοκατοικία η οποία είναι ημιτελής. Στο αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., παρά το γεγονός ότι είχε συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό του ημιτελούς ακινήτου (κωδ. 99), αυτό δεν ελήφθη υπόψη και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν η οικοδομή αποπερατωμένη. Ο φόρος υπολογίστηκε στα 1.000 ευρώ και η εξόφλησή του ορίστηκε σε 5 μηνιαίες δόσεις των 200 ευρώ εκάστη.

Τι γίνεται τώρα: Το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προς το παρόν δεν αλλάζει. Αναρτάται νέο ειδοποιητήριο το οποίο προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε 6 αντί σε 5 μηνιαίες δόσεις και τη μείωση του ποσού της κάθε δόσης από τα 200 στα 166,66 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μονοκατοικίας, θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις έξι πλέον μηνιαίες δόσεις του φόρου, δηλαδή 166,66 ευρώ. Στις αρχές Οκτωβρίου, που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των στοιχείων του Ε9, ο φορολογούμενος θα χρειαστεί να υποβάλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία θα πρέπει να ξαναδηλώσει τα στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος και να συμπληρώσει στον πίνακα 1 στη στήλη 32 τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση του 60% για το ημιτελές κτίσμα. Έτσι ο φόρος του ημιτελούς κτίσματος θα μειωθεί από τα 1.000 ευρώ στα 400 ευρώ και το επιπλέον ποσό που πληρώθηκε με την πρώτη δόση θα συμψηφιστεί με τις υπόλοιπες δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Παράδειγμα 6ο

Διαμέρισμα για το οποίο δεν δηλώθηκε ο όροφος.

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 1ου ορόφου ξέχασε να αναγράψει τον όροφο στο Ε9. Στο αρχικό εκκαθαριστικό φαίνεται ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο και το ποσό του φόρου ανέρχεται στα 400 ευρώ.

Τι γίνεται τώρα: Το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προς το παρόν δεν αλλάζει. Αναρτάται νέο ειδοποιητήριο το οποίο προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε 6 αντί σε 5 μηνιαίες δόσεις και τη μείωση του ποσού της κάθε δόσης από τα 80 στα 66,66 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις έξι πλέον μηνιαίες δόσεις του φόρου που προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση, δηλαδή 66,66 ευρώ. Στις αρχές Οκτωβρίου που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 θα πρέπει κι αυτός να υποβάλει διορθωτικό Ε9 προκειμένου να δηλώσει τον πραγματικό όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα. Με την υποβολή του τροποποιητικού Ε9 θα γίνει νέα εκκαθάριση από την οποία θα προκύψει, για το συγκεκριμένο διαμέρισμα, μικρότερο ποσό φόρου κατά 12 ευρώ, καθώς το να βρίσκεται ένα ακίνητο στον 6ο όροφο προσαυξάνει τον φόρο κατά 3% συγκριτικά με το να βρισκόταν στο ισόγειο ή στον 1ο όροφο.

Παράδειγμα 7ο

Διαμέρισμα που το 2013 ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο.

Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν ξενοίκιαστο και με κομμένο το ρεύμα. Με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε φόρος 420 ευρώ πληρωτέος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, των 84 ευρώ εκάστη.

Τι γίνεται τώρα: Το εκκαθαριστικό δεν αλλάζει. Αλλάζει μόνο το ειδοποιητήριο το οποίο προβλέπει πλέον 6 αντί 5 μηνιαίες δόσεις και ποσό δόσης μειωμένο από τα 84 στα 70 ευρώ. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρη την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου των 420 ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει 70 ευρώ. Εντός του Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση για το συγκεκριμένο ακίνητο και ο φόρος θα μειωθεί κατά 20% δηλαδή θα περιοριστεί στα 336 ευρώ και το επιπλέον ποσό που καταβλήθηκε με την πρώτη δόση θα συμψηφισθεί με τις επόμενες πέντε δόσεις που απομένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Παράδειγμα 8ο

Φορολογούμενος με τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το πραγματικό

Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων αξίας 100.000 ευρώ κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών 7ετίας. Με την αρχική εκκαθάριση ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσδιορίστηκε σε 370 ευρώ πληρωτέος σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 74 ευρώ.

Τι γίνεται τώρα: Το εκκαθαριστικό δεν αλλάζει και ο φόρος παραμένει ίδιος παρά το γεγονός ότι ο φορολογούμενος απέκτησε το 2013 χαμηλό εισόδημα. Κι αυτό διότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών έχει προσδιορίσει το ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης στο πολύ υψηλότερο επίπεδο των 11.420 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους εγγάμους και επιπλέον τεκμήρια 3.200 ευρώ για το διαμέρισμα και 3.220 ευρώ για το Ι.Χ.. Έτσι, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα των 11.420 ευρώ είναι μεγαλύτερο του εισοδηματικού ορίου των 11.000 ευρώ που ισχύει για την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος δεν απαλλάσσεται από το ήμισυ του φόρου αλλά καλείται να τον πληρώσει ολόκληρο. Το μόνο που αλλάζει τελικά είναι ο αριθμός και το ποσό των δόσεων. Έχει αναρτηθεί νέο ειδοποιητήριο στο οποίο οι μηνιαίες δόσεις αυξάνονται από 5 σε 6 και το ποσό της κάθε δόσης μειώνεται από 74 σε 61,60 ευρώ. Η πρώτη δόση των 61,60 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράδειγμα 9ο

Ιδιοκτήτης που δικαιούται έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ

Έγγαμος φορολογούμενος χωρίς παιδιά είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 70 τ.μ. στην Ηλιούπολη αντικειμενικής αξίας 98.000 ευρώ. Το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ανήλθε σε 9.500 ευρώ, δεν διαθέτει άλλο περιουσιακό στοιχείο (αυτοκίνητο κλπ) ενώ χρωστάει στο Δημόσιο 1.000 ευρώ. Με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προέκυψε φόρος 230 ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 46 ευρώ εκάστη.

Τι γίνεται τώρα: Το εκκαθαριστικό προς το παρόν δεν αλλάζει και ο φόρος παραμένει ίδιος. Αλλάζει μόνο το ειδοποιητήριο, το οποίο αναγράφει 5 αντί 6 δόσης και ποσό κάθε δόσης μειωμένο από τα 46 στα 38,33 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δικαιούται, ωστόσο, έκπτωσης 50% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., καθώς πληροί πλέον τις προϋποθέσεις μετά και την κατάργηση του κριτηρίου της φορολογικής ενημερότητας. Όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να πληρώσει κανονικά την 1η από τις 6 δόσεις ολόκληρου του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πρέπει να καταβάλει 38,33 ευρώ. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει εκδοθεί, γι' αυτόν, νέο εκκαθαριστικό το οποίο θα περιλαμβάνει την έκπτωση του 50% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα αναγράφει φόρο μειωμένο από τα 230 στα 115 ευρώ. Από κει και πέρα, το πόσο της 1ης δόσης που θα έχει πληρώσει θα συμψηφιστεί με τα ποσά των επομένων σημαντικά μειωμένων δόσεων που θα προκύψουν από το νέο εκκαθαριστικό.