ΔΝΤ: Κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας

Φόβους για εμβάθυνση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αστάθειας στον απόηχο των γεωπολιτικών εξελίξεων και των διαφορετικών ταχυτήτων της οικονομίας εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μπορεί να επιφέρει εκροές κεφαλαίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα φέρουν κινδύνους για τις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ΔΝΤ ανέφερε ότι «η επιβολή οικονομικών περιορισμών, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι διασυνοριακές εκροές κεφαλαίων και επενδύσεων που προκαλούνται από την κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους για τα χρέη των τραπεζών και το κόστος χρηματοδότησης».

Προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες, το ΔΝΤ επισήμανε ότι οι τραπεζικές εποπτικές αρχές, οι ρυθμιστικές αρχές και οι ίδιες οι τράπεζες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν stress tests και να αναλύσουν σενάρια για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς οι αυξανόμενες εντάσεις θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, σημειώνει το ΔΝΤ.