ΔΝΤ: Ακόμη πιο ζοφερή η προοπτική ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία

 

«Ακόμη πιο ζοφερές από ό,τι είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα», είναι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ανέφερε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπαλί.

Το ΔΝΤ αποδίδει την επιδείνωση στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, στην αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική στην Κίνα, στα συνεχιζόμενα του εφοδιασμού και την επισιτιστική ανασφάλεια, που αποδίδει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Ταμείο μείωσε τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,7% από 2,9%, για το 2023. Και χθες έκανε λόγο για «αυξανόμενους κινδύνους κρίσης δημόσιου χρέους για τις ευάλωτες οικονομίες».

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι πρόσφατοι δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI), που αντανακλούν τη δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εξέπεμψαν μήνυμα εξασθένισης στις περισσότερες οικονομίες της G20.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες και οι αποδυναμωμένοι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν περαιτέρω προκλήσεις στο μέλλον», ανέφερε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το τρέχον περιβάλλον πολιτικής ήταν «ασυνήθιστα αβέβαιο».

Επίσης, σημείωσε πως «μια επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα έβλαπτε σοβαρά την ανάπτυξη και θα αύξανε τον πληθωρισμό, ενώ ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής και περαιτέρω σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Τέλος, πρόσθεσε πως «τα ολοένα και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα θα έβλαπταν επίσης την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο».