ΔΝΤ: Οι δασμοί των ΗΠΑ κοστίζουν στους Αμερικανούς καταναλωτές

Oι δασμοί που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά έχουν σημαντικές παράπλευρες απώλειες στο εσωτερικό της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, υποστηρίζει ότι το βάρος από τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα έχουν σηκώσει κυρίως οι Αμερικανοί εισαγωγείς, οι οποίοι περνάνε το κόστος στους καταναλωτές.

«Ορισμένοι από τους δασμούς αυτούς έχουν μεταφερθεί στους Αμερικανούς καταναλωτές, όπως αυτοί που έχουν επιβληθεί στα πλυντήρια, ενώ άλλους τους έχουν απορροφήσει οι εισαγωγικές εταιρείες μέσω χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους» επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία τονίζει πάντως ότι χαμένοι από την εμπορική κόντρα είναι και οι Κινέζοι καταναλωτές.

«Μια περαιτέρω αύξηση των δασμών αναμένεται να μεταφερθεί με παρόμοιο τρόπο στους καταναλωτές. Αν και ο άμεσος αντίκτυπος στον πληθωρισμό μπορεί να είναι μικρός, μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις μέσω αυξήσεων των τιμών στους εγχώριους ανταγωνιστές» επισημαίνουν οι ερευνητές του ΔΝΤ.