Δυσοίωνες προβλέψεις για τον παγκόσμιο πληθωρισμό και το 2023

Μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία που παρουσιάζει η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ifo αναφορικά με τα επίπεδα κύμανσης του παγκόσμιου πληθωρισμού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Για το 2022 το αναμενόμενο ποσοστό ανέρχεται στο 9,5%, όπως προβλέπει η τελευταία έρευνα του EES – Μια τριμηνιαία έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ifo και το ελβετικό ινστιτούτο οικονομικής πολιτικής – που αυτή τη φορά είχε 1.687 ερωτηθέντες από 100 χώρες και άνω. Συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2022 έχουν αυξηθεί για μια ακόμα φορά κατά 1,8%, εξηγεί ο ερευνητής του Ifo, Niklas Potrafke.

Oι συμμετέχοντες στην έρευνα προβλέπουν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και για την επόμενη χρονιά.

Η έρευνα είχε ως βάση τις χρονιές 2023 αλλά και 2026 και όσοι απάντησαν είπαν ότι αναμένουν παγκόσμιο πληθωρισμό ύψους 7,5%(2022) και 5%(2026) αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στη διάμεση τιμή των μέσων αναμενόμενων ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδο κάθε χώρας. Η διάμεση τιμή αξιοποιείται επειδή οι αναμενόμενες τιμές πληθωρισμού διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα και είναι σημαντικά υψηλότερες σε συγκεκριμένες χώρες και περιοχές σε σχέση με άλλα σημεία του κόσμου.

Στην Ανατολική Αφρική για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες αναμένουν μια μέση τιμή πληθωρισμού ύψους λίγο κάτω από το 60% μέσα στο 2022, συγκριτικά με το 7,3% και το 7,2% στην Δυτική Ευρώπη και στη Βόρει Αμερική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας , που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 7 έως 21 Σεπτεμβρίου του 2022, βασίστηκαν σε 1.687 απαντήσεις.

Πηγή: politicus.gr