Εισφορές ΕΦΚΑ: Υπολογίστε τη σύνταξη που «βγάζουν» οι εισφορές σας

Από το ύψος των εισφορών που θα πληρώνει κάθε μήνα εξαρτάται το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης που θα εισπράξει κάθε ασφαλισμένος.

Με βάση το νέο σύστημα, η επιλογή μιας από τις έξι κατηγορίες εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες είναι ελεύθερη.

Όμως το ύψος των εισφορών που θα πληρωθούν προσδιορίζει και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τις οποίες υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης.
Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν ορισμένους παράγοντες πριν προχωρήσουν στην επιλογή, ανάλογα βέβαια και με την οικονομική δυνατότητά τους.
Εάν, για παράδειγμα, επιλέξουν την πρώτη κατηγορία που είναι και η «φθηνότερη» με 155 ευρώ εισφορών για τη σύνταξη (συνολικά 221 ευρώ μαζί με τις εισφορές υγείας κ.λπ.) αυτές αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ. Στην περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος σε αυτό το παράδειγμα είχε μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών υψηλότερο μέχρι τώρα, η επιλογή αυτή θα «ρίξει» το μέσο όρο και θα πάρει μικρότερη σύνταξη.
Επομένως, πριν κάνει ο ενδιαφερόμενος την επιλογή θα πρέπει να σταθμίσει το ύψος των συντάξιμων αποδοχών που έχει μέχρι τώρα, το ποσό που είναι διατεθειμένος να πληρώσει και το ύψος της σύνταξης που θα ήθελε να λάβει όταν συνταξιοδοτηθεί.