Εφορία: Σφίγγει τον κλοιό για εισοδήματα από ψηφιακές πλατφόρμες

Οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεούνται πλέον να αποστέλλουν στις φορολογικές διοικήσεις των χωρών της ΕΕ όλα τα δεδομένα για μισθώσεις και πωλήσεις ακινήτων, πωλήσεις αγαθών και παροχή προσωπικών υπηρεσιών.

Στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και ο εντοπισμός εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών. Ουσιαστικά η χώρα μας ενσωματώνει την οδηγία 2021/514 του Συμβουλίου με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

Το σχέδιο παρουσιάσθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη, ωστόσο η χώρα μας είναι από τις λίγες που ήδη έχουν συνάψει συμφωνίες με πλατφόρμες και χρησιμοποιούν δεδομένα για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει δεκάδες εστιατόρια μέσω των ψηφιακών πλατφορμών παραγγελιών να αποκρύπτουν εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα έχει εντοπίσει πολλούς ιδιοκτήτες που δεν δήλωναν τα πραγματικά εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οπως τονίζεται στο σχέδιο, με τις νέες διατάξεις ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των χωρών-μελών της Ε.Ε. και διευκολύνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.

Για πρώτη φορά ορίζεται υποχρέωση των πλατφορμών να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές, που τις αξιολογούν και διαβιβάζουν τα στοιχεία αυτά στις φορολογικές αρχές. Επίσης, προβλέπεται και η διενέργεια κοινών ελέγχων, από μεικτά συνεργεία αποτελούμενα από ελεγκτές δύο κρατών-μελών.