Οι ψηφιακές πλατφόρμες θα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ όλα τα δεδομένα συναλλαγών

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι ψηφιακές πλατφόρμες θα υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων.

Το σχέδιο προβλέπει καμπάνες έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα στις ψηφιακές πλατφόρμες που μισθώνουν ακίνητα ή παρέχουν υπηρεσίες ή πουλάνε αγαθά, οι οποίες δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ. Περιλαμβάνει μάλιστα αυστηρά πρόστιμα έως 200.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Αφορά το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

α) Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.

β) Προσωπική υπηρεσία.

γ) Πώληση αγαθών.

δ) Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.