Εφορία: Τελευταία ημέρα πληρωμής του φόρου εισοδήματος με έκπτωση

Eκπνέει σήμερα η προθεσμία για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ, εφόσον θέλουν να επωφεληθούν από την έκπτωση 3%. Προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου, την περασμένη Παρασκευή.

Οσοι δεν υπέβαλαν ακόμη τη δήλωσή τους έχουν προθεσμία να το κάνουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση, με πρόσφατη τροπολογία. Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα έκπτωσης, ενώ οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την πληρωμή με δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν τρεις μαζεμένες, μέσα στον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις, Ιουλίου και Αυγούστου, πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη δόση, του Σεπτεμβρίου, έως το τέλος του μηνός. Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πάρει σειρά ο ΕΝΦΙΑ, καθώς αναμένεται η ανάρτηση, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Taxisnet, των ειδοποιητηρίων για περίπου 6,3 εκατ. φορολογουμένους. Κανονικά ο ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να πληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος είναι υπερφορτωμένος, με τρεις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος (για όσους επιλέξουν να τον πληρώσουν σε δόσεις), δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, μαζί, έως το τέλος Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα η πληρωμή των δόσεων θα εξελιχθεί κανονικά, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο νέας παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λόγω του ΕΝΦΙΑ. Εξήγησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαζόταν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι περισσότερες δόσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, 70% των εκκαθαριστικών μέχρι στιγμής είναι μηδενικά ή πιστωτικά, ενώ μόνο το 30% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει φόρους και αυτοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης, ακόμη κι αν πληρωθεί εφάπαξ. Μια εναλλακτική λύση στην οποία μπορούν να καταφύγουν οι φορολογούμενοι είναι η πληρωμή τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ με πιστωτική κάρτα, εξασφαλίζοντας έτσι έως 12 άτοκες δόσεις. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το πιστωτικό όριο του φορολογουμένου καλύπτει τον φόρο και ότι δεν θα καθυστερήσει να πληρώσει τη δόση του. 

Επίσης, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση, η οποία προσφέρει έως 24 δόσεις, αλλά με επιτόκιο (4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από 6% για τις 24). Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη μια οφειλή για να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση.