Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται το 2023, τι κερδίζουν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

 

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση από το 2023, θα ωφελήσει σχεδόν τρία εκατομμύρια φορολογούμενους, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά την εξειδίκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου, από το 2023 και εφεξής, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μόνιμα για όλους. Ωφελούμενοι του μέτρου θα είναι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Κατά τη σημερινή παρουσίαση των μέτρων ο κ. Βεσυρόπουλος έφερε παραδείγματα της φορολογικής ωφέλειας που θα προκύψει για τους φορολογούμενους λόγω της μόνιμης κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

Πρώτο παράδειγμα

Όπως είπε, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Δεύτερο παράδειγμα

Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τρίτο παράδειγμα

Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Τέταρτο παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στην απαλλαγή σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος των επιτηδευματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, μόνιμου χαρακτήρα και άμεσης εφαρμογής, που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας.

Έφερε μάλιστα ένα παράδειγμα, εξηγώντας πως μια επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

Εστιάζοντας στην παράταση για άλλα δύο έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, της αναστολή επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, μέτρο που αποσκοπεί στην τόνωση της αγοράς ακινήτων, ο ο υφυπουργός είπε πως το καθεστώς είναι προαιρετικό και αφορά οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2006 και μετά.

«Το μέτρο έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά και έχει ήδη συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της κτηματαγοράς» σημείωσε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς, καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης).