Eκκληση ΔΝΤ για περαιτέρω τόνωση στην ευρωζώνη

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποτελεί ένα «αξιοσημείωτο ρίσκο» για την οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποίησε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πρόοδος στο μέτωπο των εμβολίων δεν θα φέρει άμεση ανάκαμψη. 

Στην έκθεση του για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, το Ταμείο τονίζει ότι τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα σημαίνουν ότι το μπλοκ έχει ανάγκη από περαιτέρω δημοσιονομική και νομισματική τόνωση. 

Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων,υπογραμμίζει το Ταμείο και καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παράσχει άμεση στήριξη στις εταιρείες. 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να μετατοπίσουν τις προσπάθειες τους από την προστασία της οικονομίας από τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παροχή στήριξης στις εταιρείες που είναι πιο πιθανό να αποδειχθούν βιώσιμες μόλις τελειώσει η κρίση καθώς και στην τόνωση της συνολικής ζήτησης, «διευκολύνοντας παράλληλα την έξοδο των μη βιώσιμων εταιρειών», υποστηρίζει σύμφωνα με τους Financial Times το ΔΝΤ.

Το νέο Ταμειο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ μπορεί να προσφέρει «ουσιαστική ώθηση» στην ανάπτυξη αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, επισημαίνει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι περαιτέρω καθυστερήσεις μπορεί να βλάψουν τις προοπτικές ανάκαμψης. 

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η μέτρηση για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021 θα είναι πιο αδύναμη από την αναμενόμενη «επειδή η αύξηση των μολύνσεων και η επανεπιβολή lockdown έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη και μειώσει την κινητικότητα».

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν επίσης πως η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από το -0,5% όπου βρίσκεται σήμερα. 

«Με τη συνέχιση του δεύτερου κύματος, οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παράσχουν ευρεία στήριξη για περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά» επισημαίνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι καθώς η «ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, η προσοχή πρέπει σταδιακά να στραφεί στη διευκόλυνση της ανακατανομής της εργασίας και του κεφαλαίου, στη βιώσιμη τόνωση μιας ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και στη μείωση των δημοσιονομικών αδυναμιών».

Επιπλέον, το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θα πρέπει να τεθούν εκ νέου σε ισχύ μόνο όταν η ανάκαμψη έχει εδραιωθεί και εφόσον έχουν απλοποιηθεί σημαντικά. 

Προειδοποιεί μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος δυσμενής αντίδρασης των αγορών για χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους οι οποίες παράσχουν επιπρόσθετη δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες τους.