ΕΚΤ: Αύξησε κατά 25 μ.β. τα επιτόκια - Συνεχίζουμε τη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού λέει η Λαγκάρντ

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο αποφάσισε την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,75% (από 3,5%), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% (από 3%) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4% (από 3,75%).

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην γραπτή ανακοίνωση της ΕΚΤ. Και προστίθεται: «Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί τα μακροοικονομικά στοιχεία, προκειμένου να καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο και την κατάλληλη διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής»

Παρά τη νέα άνοδο, η σημερινή αύξηση είναι η μικρότερη των τελευταίων 10 μηνών, καθώς όλες οι προηγούμενες αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούσαν αναθεωρήσεις των 50 ή και των 75 μονάδων βάσης.

Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άρρηκτα με την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) επιβραδύνθηκε στο 5,6% και υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου (5,7%). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών επιταχύνθηκε αναπάντεχα στο 7% από 6,9% προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σύσφιγξης, προβλέποντας μόλις δύο επιπλέον αυξήσεις (τον Ιούνιο και τον Ιούλιο), οι οποίες θα οδηγήσουν το τελικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.

Οι μελλοντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται στη βάση αξιολόγησης του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά στοιχεία, τη δυναμική του δομικού πληθωρισμού και την έκταση μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» εξηγεί η ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν σε τέτοια επίπεδα που θα είναι περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί η παναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% , εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την 7η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρόεδρος Λαγκάρντ δεν απέκλεισε περαιτέρω αύξησή τους, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

«Μπορεί ο πληθωρισμός να μειώνεται, λόγω της πτώσης της τιμής της ενέργειας και της αποκατάστασης των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά δεν βλέπουμε ακόμη να αποδίδουν πλήρως τα σχέδια για να φτάσουμε στο 2% του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, κάτι που αποτελεί τον στόχο μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει η ΕΚΤ να κλείσει την περιοριστική πολιτική είπε: «Δεν έχουμε έναν μαγικό αριθμό. Θα ξέρουμε όταν φτάσουμε εκεί, σίγουρα δεν βλέπουμε ακόμη να μεταδίδεται αρκετά η πολιτική στην πραγματική οικονομία» πρόσθεσε. Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μειώσεις επιτοκίων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».