ΕΚΤ: Eτοιμάζεται για νέα αύξηση στα επιτόκια - Το επικρατέστερο σενάριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα Πέμπτη, καθώς ο δομικός πληθωρισμός υποχωρεί και τα στοιχεία που διαθέτει δείχνουν πολύ πιο «σφιχτές» χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη.

Τα οικονομικά μεγέθη ενισχύουν τόσο την άποψη της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά μικρότερο ποσοστό, όσο και να ανακοινώσει περιορίσει δραστικότερα τον ισολογισμό της.

Η ποσοτική σύσφιξη έχει ήδη αρχίσει λάβει χώρα, με την ΕΚΤ να συρρικνώνει το γιγάντιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της μετά από χρόνια αγορών κρατικού χρέους και νομισματικής τόνωσης.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε ελαφρά στο 7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αλλά ο δομικός πληθωρισμός — που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τον καπνό και το αλκοόλ — επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%. Ήταν η πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο και ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που περίμενε η αγορά.

«Η τάση του πληθωρισμού μειώνεται, καθώς η μεγάλη ώθηση από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων εξασθενεί», δήλωσε ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank σε ερευνητικό σημείωμα.

«Είναι θετικό σημάδι ότι ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό. Αλλά λόγω των μισθολογικών συμβάσεων άνω του 5%, η πίεση του πληθωρισμού θα πρέπει να παραμείνει πεισματικά υψηλή» πρόσθεσε.

Επιπλέον, η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε εξαιρετικά μεγάλη πτώση της ζήτησης πιστώσεων εν μέσω αυστηρότερων κριτηρίων δανεισμού, ενισχύοντας την υπόθεση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.