Ελαιόλαδο: Εκτινάχθηκε η τιμή του - Σε υψηλό 26 ετών λόγω πρόωρης ξηρασίας

Η παρατεταμένη ξηρασία στην Ισπανία είναι ο βασικός λόγος για την άνοδο των τιμών. Ο πρωτοφανής καύσωνας μέσα στον Απρίλιο οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών του ελαιόλαδου εξαιτίας με τις αυξημένες τιμές να αναμένεται να επιμείνουν και το επόμενο διάστημα.

Η αύξηση αυτή φαίνεται να ανησυχεί πολύ τους καταναλωτές, με κάποιους να σχολιάζουν ότι ακόμα και μια σταγόνα λάδι, πλέον μπορεί να είναι ακριβή για τους μη έχοντες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, οι τιμές του ελαιόλαδου άγγιξαν τα 5.989,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο, φθάνοντας σε υψηλό 26 ετών.

Και οι υψηλές τιμές μπορεί να διατηρηθούν «για κάποιο διάστημα», αναφέρει ο αναλυτής της Mintec, Κάιλ Χόλαντ.

«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην τάση των τιμών προς ιστορικά υψηλά είναι ο καιρός και η αυξανόμενη περίοδος ξηρασίας για το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, αλλά κυρίως για την Ισπανία, που είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου», σύμφωνα με τον Χόλαντ.

Ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, λέει ο ίδιος, η πρόσφατη σοδειά της περιόδου Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου ήταν 50% μικρότερη από τη συνήθη παραγωγή, περιορίζοντας την παγκόσμια παραγωγή και ωθώντας ανοδικά τις τιμές.

«Οι εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες σήμαιναν ότι η Ισπανία παρήγαγε μια σοδειά ελαιολάδου περίπου 630.000 μετρικών τόνων, μειωμένη από τη συνήθη συγκομιδή των 1,4 έως 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων», αναφέρει ο Χόλαντ.

Τα ελαιόδεντρα αναπτύσσονται σε θερμά και ξηρά κλίματα και η βέλτιστη θερμοκρασία κυμαίνεται από 60 έως 80 βαθμούς Φαρενάιτ (16 με 27 βαθμούς Κελσίου περίπου)

Η Ισπανία τον Μάρτιο είχε αρκετά ξηρό καιρό, καταγράφοντας μόλις το 36% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της χώρας. Η χώρα βίωσε 36 συνεχόμενους μήνες με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου.

Αν οι καιρικέ συνθήκες δεν βελτιωθούν, η επερχόμενη σοδειά μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη. «Θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια ή και φτωχότερη σοδειά από εκείνη που παρήχθη την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι λένε επίσης ότι οι τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για αρκετό καιρό», λέει ο Χόλαντ.